Întâlnire pe tema pie?ei produselor "ecologice ?i de calitate", la Expo Transilvania

Jumatate din fructele si legumele de pe piata sunt pline de pesticide

Romanii mananca 80% din import Cele mai afectate sunt strugurii (71% nivel de contaminare), bananele (56%), ardeiul gras (46%) Produsele alimentare de pe piata europeana contin 354 de pesticide diferite, iar cinci, cele mai folosite dintre acestea, sunt clasificate la categoria de risc de mutatii, cancer sau dereglari hormonale. Informatiile provin de la Pesticide Action…

Citește mai departe

Suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar si ne feresc de alergii

Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea in fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar. In sistemul nostru digestiv exista bacterii „bune” si „rele”, in proportia ideala de 85% (bacterii „bune”) la 15% (bacterii „rele”). Dezechilibrul dintre aceste doua categorii duce la scaderea imunitatii si…

Citește mai departe

Cum ne ferim de organismele modificate genetic

Reglementarile UE impun etichetarea corespunzatoare a produselor alimentare asupra carora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce contin organisme modificate genetic creste atunci cand cumparam porumb sau cartofi neambalati. Peste 80% dintre romani se opun introducerii organismelor modificate genetic Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante, animale sau microorganisme ale caror caracteristici genetice…

Citește mai departe

Ce „garantie” au alimentele vara

O zi pentru lapte, doua zile pentru salata de vinete si cel mult o saptamana, in cazul in care mai gatiti ciorbe pe timpul verii – acesta este termenul de valabilitate al alimentelor in sezonul cald. Gatiti mai putin decat de obicei, de preferinta portionat, si mentineti in frigider o temperatura aproape de zero grade…

Citește mai departe

Nu ignorati poftele alimentare!

Lipsa unor vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona normal ne determina sa mancam necontrolat. Cauza poftelor alimentare exagerate trebuie identificata la timp, deoarece excesele alimentare se pot transforma in dependenta. Poftele alimentare exagerate apar pe fondul unui stil de viata dezordonat, spun nutritionistii. Saritul peste micul dejun, mancatul la ore…

Citește mai departe

Ce indulcitori sunt de preferat

Gustul dulce al alimentelor poate fi obtinut cu zaharuri naturale, natural-industriale sau folosind produse artificiale. Cea mai sanatoasa optiune este, fireste, cea naturala. Unii indulcitori de sinteza, precum zaharina si ciclamatii, sunt foarte contestati de specialistii in domeniu. Inlocuitorii artificiali ai zaharului pot fi fara calorii, categorie din care fac parte aspartamul (E 951), acesulfamul-K,…

Citește mai departe

Toxinele care accelereaza pubertatea

Fenolii, ftalatii si fitoestrogenii din alimentele, bauturile si substantele cu care venim in contact au determinat scaderea, in ultimii ani, a varstei la care apare pubertatea la fetite. Ambalajele alimentare, biberoanele, anumite produse cosmetice (sampoane si lacuri de unghii) au determinat in ultimii ani o scadere a mediei de varsta la care apare pubertatea. Efectul…

Citește mai departe

Pro si contra consumului de carne

Dieta in care predomina grasimea animala este asociata cu un risc crescut de boli. Ca sa nu devina o sursa de substante nocive, trebuie sa tinem cont de calitatea si de cantitatea carnii consumate. Asupra riscurilor la care ne expunem consumand carne rosie atragea atentia, inca din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe

Romanii nu mananca echilibrat

Majoritatea mancarurilor pe care le preferam contin substante nocive pentru organism. Dieta dezechilibrata este unul dintre factorii principali care explica incidenta mare a bolilor cardiovasculare la noi in tara, spun specialistii. Potrivit specialistilor, alimentatia romanilor contine cu preponderenta alimente prea grase, prea sarate si cu prea mult zahar, ceea ce determina aparitia sindromului metabolic, diabetului…

Citește mai departe

Seful UCPR ii cere despagubiri lui Mencinicopschi, suparat ca a fost afectata productia autohtona de oua

12 milioane de lei – atat cere despagubire Uniunea Crescatorilor de Pasari de la Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Gestul vine dupa ce, saptamana trecuta, seful Institutului pentru Studii Alimentare a declarat ca peste 90 la suta din ouale care se gasesc in magazinele din Romania au hormoni de stres si alte substante…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Si produsele naturale contin chimicale!

Compusii sintetici, precum conservantii, se gasesc si in alimentele sau cosmeticele etichetate de producatori drept naturale. Legislatia internationala stabileste ca, pentru a putea fi numit natural, un produs alimentar sau cosmetic trebuie sa contina minimum doi la suta ingrediente naturale. Produsele suta la suta naturale, care contin exclusiv substante organice sunt disponibile in supermarketuri, in…

Citește mai departe

Sucurile care produc crampe musculare

In cantitati mari, consumul bauturilor racoritoare de tip cola provoaca o serie intreaga de probleme de sanatate. Studiile atrag atentia asupra celor mai frecvente tulburari. Consumul excesiv de bauturi racoritoare care contin cola provoaca scaderea concentratiei de potasiu din sange (hipokaliemie). Aceasta este concluzia unor cercetari efectuate de specialistii greci, informeaza revista franceza „Science &…

Citește mai departe

Cumparam oua cu hormoni ai stresului

Marea majoritate a oualor pe care romanii le cumpara de la magazine reprezina, in proportie de 90%, un real pericol pentru consumatori, potrivit reprezentantilor Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), citati de Antena 3. Este vorba despre ouale marcate cu cifra trei la inceputul codului, care ar proveni de la ferme unde conditiile in care traiesc…

Citește mai departe

Exista si E-uri bune

Se tot vorbeste de aditivi alimentari (E-urile) atat de nocivi sanatatii noastre. Dar dintre cei peste 315 aditivi alimentari utilizati, aproape 20 sunt E-uri „bune”. Cateva dintre acestea sunt E 160, E 100, E 300, E 162. Primul aditiv mentionat (licopenul, colorant rosu-galben) este un caroten natural obtinut din tomate. Conform spuselor doctorului prof. univ….

Citește mai departe