La noi in tara, speranta de viata este de 77 de ani, in cazul femeilor, si de 70 de ani in ceea ce-i priveste pe barbati. Alimentatia bogata in fructe si legume proaspete, practicarea zilnica a unei activitati fizice si mentinerea vietii sociale active cresc speranta de viata cu pana la 20 de ani.
Mostenirea genetica are un rol important in ceea ce priveste durata vietii. Insa stilul de viata dezechilibrat, caracterizat prin alimentatie nesanatoasa si prin sedentarism, este cel care da verdictul longevitatii.
Alimente crude, in locul celor gatite
Potrivit cercetatorilor italieni, consumul zilnic de legume proaspete poate creste cu doi ani speranta de viata. Acest lucru nu se intampla si in cazul consumului de legume preparate termic, deoarece, prin gatire, aceste alimente isi pierd aproximativ 30 la suta din antioxidanti, substante care lupta cu radicalii liberi, vinovati pentru aparitia proceselor de imbatranire prematura.
Si fructele, consumate sub forma de compoturi, isi pierd din proprietati. „Fructele si legumele in stare proaspata sunt singurele alimente care ne furnizeaza enzime active (enzimele se distrug la temperaturi de peste 40 de grade Celsius) si fitonutrienti esentiali pentru prevenirea si tratarea bolilor.
Vegetalele se consuma de preferinta din zone apropiate si in sezonul lor de aparitie, in stare cruda si integrala, fara a le curata de coaja, fara a le transforma in sucuri si fara a le trata termic”, recomanda profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, in primul volum al cartii sale „Noua Ordine Alimentara. Si noi ce mai mancam?”.
Aproximativ 60 la suta din totalul alimentelor trebuie sa fie in fructe si legume. Specialistii ne sfatuiesc ca, atunci cand totusi gatim legumele, sa apelam la fierberea in baie de aburi si nu la cuptoarele cu microunde.
100 de pasi pe minut
Un alt factor care influenteaza speranta de viata este obezitatea, care scurteaza viata cu zece ani. Potrivit specialistilor, printre factorii asociati obezitatii care ne fac sa traim mai putin se numara: diabetul, bolile de inima, atacurile cerebrale sau cardiace si cancerul de colon. Oamenii de stiinta de la Universitatea din San Diego, SUA, au descoperit ca o suta de pasi pe minut, timp de 30 minute zilnic reprezinta cea mai simpla metoda de a ramane in forma. Acestia afirma ca mersul pe jos in ritm normal timp de o ora elimina 120 de calorii, iar in ritm rapid 300 de calorii.
Prietenii nu va lasa sa imbatraniti
Un alt studiu, realizat de aceasta data de cercetatorii australieni pe subiecti cu varste de peste 70 de ani, a scos la iveala faptul ca persoanele care au prieteni traiesc, in medie, cu sapte ani mai mult decat cele singuratice.
Si casnicia are efecte benefice asupra sperantei de viata. Un studiu al specialistilor de la Universitatea din California arata ca persoanele singure sunt de cinci ori mai predispuse la deces comparativ cu persoanele casatorite. De asemenea, persoanele casatorite sunt cu 135 la suta mai fericite decat celibatarii.
Cat de important este optimismul
Optimismul creste speranta de viata cu cel putin sapte ani, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Yale. Spre deosebire de pesimisti, oamenii care gandesc pozitiv trec mai usor peste perioadele stresante, care au un impact negativ atat asupra psihicului, cat si asupra fizicului.
Sursa: Adevarul