Pe raul Brahmaputra va fi construit cel mai mare baraj din lume, ce va „economisi” 200 de milioane de tone de dioxid de carbon. Cei care fac lobby in favoarea hidroenergiei spun ca aceasta constructie ar putea fi benefica intregii planete, chiar daca ar putea starni un conflict cu India si Bangladesh.
Constructia barajului de pe raul Brahmaputra (Yarlung Tsangpo, in tibetana) face parte dintr-un proiect care are ca scop extinderea energiei din surse regenerabile in Himalaya.
Potrivit „The Guardian”, Zhang Boting, secretarul general adjunct al Societatii Chineze pentru inginerie hidroelectrica, spune ca cercetarile pentru acest proiect au fost deja facute, dar nu exista niciun plan.
Pe site-ul unei agentii guvernamentale, cateva documente arata insa ca o hidrocentrala de 38 de gigawati va fi construita acolo. Aceasta ar fi de doua ori mai mare decat barajul Three Georges – de pe raul Yangtze – si ar avea o capacitate de aproape o jumatate din cea a retelei nationale a Marii Britanii.
Constructia face parte
dintr-un proiect ce cuprinde mai mult de 28 de baraje, care fie sunt la stadiul de plan de constructie, fie sunt deja construite sau se afla doar in discutie, spune Tashi Tsering, savant tibetan, care a si publicat o harta a proiectelor care au aparut in presa chineza.
Pana acum se credea ca locul este inaccesibil, din cauza terenului accidentat si aflat la altitudini mari, dar si din cauza unui potential conflict cu tarile vecine, care folosesc raul ca sursa de apa si energie. Pentru a reduce riscul de conflict, China si India au convenit sa schimbe informatii despre planurile hidroenergetice de pe raul Brahmaputra.
Sursa: Adevarul