Strategie – Magiun unic in UE si in Romania

Produsele cu indicatie geografica protejata ar putea fi solutia pentru producatorii de alimente. In felul acesta pot exporta produsele fara teama ca vor veni alte firme, cu acelasi nume, care sa le fure brandul.
produse naturale autohtone
Singurul lucru pe care trebuie sa il faca este sa respecte intocmai denumirea, calitatea si mediul geografic de unde acesta provine. Desi dureaza un an de la obtinerea acestei denumiri pana la posibilitatea de a exporta, efortul merita. Produsele de acest tip sunt extrem de apreciate pe piata europeana.

Cu toate acestea, in Romania exista un singur produs care a depus documentatia pentru obtinerea certificatului de produs de origine protejata. Magiunul de Topoloveni va deveni singurul care poate fi vandut in Europa cu aceasta denumire. Din 2001, magiunul se gaseste numai in magazinele europenilor. numai ca, din cauza lipsei certificatului de produs cu indicatie geografica protejata, magiunul se vindea vrac. Nemtii si austriecii il ambalau si il vindeau la niste preturi foarte mari. Avand in vedere ca am exportat 200 de tone de magiun pe an, profiturile facute de acestia au fost uriase. Situatia se va schimba in momentul in care produsul va avea si certificatul salvator.

DOCUMENTE
Pentru a-i convinge pe straini de calitatea magiunului, producatorul a facut toate testele necesare pentru a demonstra absenta aditivilor alimentari. Probele au fost analizate la cele doua laboratoare de stat LAREX si la Institutul de Cercetari Alimentare. Certificatul venit de la LAREX a confirmat faptul ca „produsul nu contine zahar adaugat si nici conservanti: dioxid de sulf, acid sorbic, acid benzoic. In timpul auditului de certificare nu s-a constatat utilizarea nici unui aditiv”.

Producatorul a apelat la serviciile Institutului de Cercetari Alimentare pentru a-i convinge pe europeni si de calitatile nutritionale ale magiunului de Topoloveni, nu numai de lipsa aditivilor alimentari. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat in urma studierii buletinului de analiza ca magiunul de Topoloveni este un „produs natural 100%, fara aditivi alimentari si fara zaharuri adaugate (zaharoza, glucoza, fructoza, sirop de glucoza-fructoza)”. Magiunul contine zaharuri naturale din prune (14,5 grame) la 100 grame, fructoza si (9,2 grame) glucoza la 100 grame. De asemenea, produsul este valoros pentru ca este un aliment cu un aport de fibra de 2,3 grame la 100 grame de produs. Specialistul ne spune ca prin procesul de productie nu se pierd vitaminele si mineralele din prune. „Este o sursa buna de seleniu, absolut necesar pentru buna functionare a sistemelor antioxidante din organism, are un efect antiaging si de intarire a sistemului imunitar. Mai mult, este o sursa foarte buna de potasiu, care este deficitar in dieta moderna si care este absolut necesar pentru buna functionare a sistemului nervos si muscular”, precizeaza specialistul. In perioada de primavara-toamna-iarna este o sursa valoroasa de energie, saruri minerale, antioxidanti, fibre alimentare necesare atenuarii stressului din perioada rece. Prin cantitatea mare de potasiu reechilibreaza statusul acido-bazic, mediul nostru intern revenind la valoarea optima”, explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

IN EUROPA
Fara obtinearea certificatului de produs cu indicatie geografica protejata comercializarea oricarui aliment in spatiul Uniunii Europene este aproape imposibila, pentru ca producatorii romani nu sunt de incredere. De aceea, marile lanturi de magazine din UE au nevoie de garantii ferme ca alimentele pe care le pun la raft respecta toate normele de siguranta alimentara, sanitare, de igiena si de protectie a mediului. O data ce sunt stranse toate aceste documente de la autoritatile de profil din Romania, se poate depune dosarul la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile. Obtinerea certificatului este sinonima cu succesul, pentru ca o data ce producatorul patrunde pe piata europeana si capata increderea cumparatorilor comezile ii sunt asigurate. Imaginea Romaniei va avea si ea de castigat de pe urma unor produse alimentare de calitate care se vand in UE. Modalitatea de obtinere a acestui certificat este reglementata prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile 906/30 noiembrie 2007.

Produs natural 100%, fara aditivi alimentari si fara zaharuri adaugate (zaharoza, glucoza, fructoza, sirop de glucoza-fructoza). Magiunul contine zaharuri naturale din prune (14,5 grame), fructoza la 100 de grame si (9,2 grame) glucoza la 100 grame.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *