Nu ignorati poftele alimentare!

Lipsa unor vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona normal ne determina sa mancam necontrolat. Cauza poftelor alimentare exagerate trebuie identificata la timp, deoarece excesele alimentare se pot transforma in dependenta.pofte alimentare

Poftele alimentare exagerate apar pe fondul unui stil de viata dezordonat, spun nutritionistii. Saritul peste micul dejun, mancatul la ore nepotrivite (indeosebi seara) si consumul frecvent de alimente de tip fast-food influenteaza activitatea leptinei, cunoscuta si sub numele de hormonul satietatii.

Mai exact, alimentele sarace din punct de vedere nutritional, dar bogate in aditivi alimentari, produc oscilatii ale glicemiei, iar pancresul nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de insulina pentru a transporta glucoza din sange la celule. Prin urmare, surplusul de glucoza se transforma in grasimi, care se depun in celulele grase, iar acestea secreta leptina.

„Din cauza scaderii productiei hormonului satietatii, hipotalamusul ramane activ, inducand in permanenta senzatia de foame. Prin urmare, incepem sa mancam orice, chiar si alimente care, in mod normal, nu ne plac. Inevitabil, vom acumula un exces ponderal”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, in volumul al doilea al cartii sale „Si noi ce mai mancam… ca sa slabim?”.

Risc de diabet si de hipertensiune

Cele mai mari pericole la care se expun persoanelor cu pofte alimentare exagerate de dulce sau de sarat sunt diabetul si hipertensiunea, doua boli care, in faza de debut, evolueaza fara simptome.

Potrivit medicilor, intre consumul necontrolat de dulciuri si aparitia diabetului nu exista decat un pas. Aceasta deoarece, atunci cand o persoana pofteste tot timpul la ceva dulce inseamna ca are o carenta de crom si de magneziu. „Cromul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a produce factorul de toleranta la glucoza (GTF), indispensabil in functionarea la parametri normali a hormonului hiperglicemiant-insulina. Prin urmare, atunci cand insulina are o activitate defectuoasa apare diabetul”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

La fel de periculoasa ca pofta de dulce este cea de alimente sarate. Potrivit medicilor, tendinta de a adauga cat mai multa sare in mancare sau de a consuma multe alimente cu un continut mare de sare (de exemplu, chipsuri) poate fi un semn de hipertensiune arteriala (risc de boli cardiovasculare) sau de deshidratare. De asemenea, excesul de sare accelereaza aparitia osteoporozei, deoarece clorura de sodiu elimina calciul din oase.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *