Blestemul balenelor: Natiunile nu au reusit sa ajunga la un consens privind protectia lor

Daca acordul ar fi fost semnat, natiunile care vaneaza balene ar fi fost supravegheate strict timp de 10 ani.blestemul balenelor

Incercarile de a ajunge la un compromis intre natiunile care vaneaza balene si oponentii lor au esuat. Dupa doua zile de discutii private, delegatii au precizat ca nu au reusit sa se inteleaga asupra principalelor probleme.

Intelegerea ar fi pus vanatoarea de balene ale Islandei, Japoniei si Norvegiei sub stricta supraveghere internationala timp de 10 ani.

Discutiile despre „procesul de pace” au durat doi ani si se mai preconizeaza o perioada de convorbiri.

„Dupa doi ani de negocieri, se pare ca procesul nostru a intrat in impas”, a declarat comisarul SUA, Monica Medina.

SUA a fost una din natiunile care a impins procesul catre un compromis, iar Medina a precizat ca esecul nu este din vina nimanui.

Tarile latino-americane au spus, insa, ca propunerile nu le-au fost pe plac. „Legitimeaza vanatoare stiintifica de balene in oceanul Sudic de catre Japonia, iar acest lucru nu reduce substantial numarul de exemplare prinse”, a precizat reprezentantul Argentinei, Susana Luiz Cerutti.

Natiunile care s-au pronuntat impotriva vanatorii de balene vor sa transforme acordul intr-un document legal de conservarea acestora, lucru cu care japonezii nu sunt de acord.

Japonezii au subliniat ca pentru ei intelegerea a picat, unul din motive fiind faptul ca Uniunea Europeana si tarile latino-americane doresc ca niponii sa isi termine programul de vanatoare in Antarctica intr-o perioada precisa.

Dat fiind aceste lucruri, situatia ramane momentan aceeasi. Nu se stie cu exactitate daca vor mai exista discutii sau negocieri pe aceasta tema si ce se va putea face in continuare pentru salvarea balenelor.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *