Painea care anesteziaza, la Cora. „E grav, exista riscuri”, spun medicii

Atentie la ce puneti pe masa. Un hipermarket din Bucuresti vinde paine cu… anestezic. Reprezentantii ANPC s-au sesizat si spun ca vor merge in control.paine cu anestezic

Paine cu xilina – asta vinde hipermarketul Cora Pantelimon din Capitala. Cel putin asta scrie, negru pe alb, pe eticheta produsului. Se numeste paine taraneasca si aflam, de pe punga, ca este plamadita, modelata si coapta in cuptoarele proprii.

Mai mult, pe punga produsului se mai mentioneaza ca „producatorii, morarii si brutarii Cora s-au angajat sa respecte un caiet de sarcini riguros”. In realitate insa, mancam paine cu anestezic, dupa cum arata eticheta produsului cumparat din Cora Pantelimon.

Pe langa faina, drojdie, apa, sare, ulei, pe eticheta mai apare un ingredient-surpriza: xilina, care este un anestezic local.

„La noi, in nomenclatorul de specialitati, xilina este descrisa ca o substanta anestezica. Farmacopeea asa o foloseste”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti.

Mencinicopschi: E grav, daca e adevarat, exista riscuri

Medicii nutritionisti nu-si pot explica ce cauta un asemenea ingredient pe eticheta unui produs alimentar precum painea.

„Xilina este un anestezic. N-am auzit pana acum de xilina in paine, in viata mea. Ar fi bine sa fie o greseala. Daca nu, este ilegal profund. E grav, daca e adevarat, exista riscuri. Nu poate sa fie xilina. Nu are ce cauta un astfel de compus, un medicament anestezic, in paine „, este de parere prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Nici biologii nu inteleg care ar putea fi rolul xilinei in compozitia painii. „Xilina este o substanta chimica, farmaceutica, cu rol de anestezic local. Nu stiu cum ar putea sa contribuie la compozitia painii”, arata Livia Nena, biolog nutritionist.

Inca o data, sfatul nutritionistilor este acela de a se citi eticheta inainte de a cumpara un produs se dovedeste extrem de util.

Xilina, utilizata si pentru intinerirea tenului

Alti medici ne spun ca, in afara de rolul ei de anestezic, xilina mai este utilizata si in geriatrie.

„Xilina a folosit-o Ana Aslan in realizarea medicamentului Gerovital, deci are si efecte de intinerire. Aceasta substanta este un vasodilatator, care produce o afluenta sangvina mai mare si are rol in intinerirea celulei”, a a precizat, pentru Realitatea.NET, prof. univ. dr. Dan Slavescu, stomatolog si director medical la Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucuresti.

In plus, mai adauga medicul, in stomatologie si in medicina generala, exista deja alte anestezice mai noi decat xilina.

ANPC va merge in control

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au precizat ca nu au inregistrat reclamatii in acest sens, dar vor face verificari.

„In mod normal, este nevoie de o reclamatie pentru a face verificari, dar, avand in vedere ca este vorba despre produse alimentare, vom face un control. Astazi sau maine cel tarziu vom trimite pe cineva acolo, vom face un control. Daca se constata ca este vorba de asa ceva, vom lua si masuri”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, Petrica Diaconu, director Protectia Consumatorilor Bucuresti.

Contactati de REALITATEA.NET, reprezentantii hipermarketului Cora Bucuresti nu au dorit sa comenteze cazul. „Nu avem nici o declaratie oficiala de facut”, a spus Iulia Dinescu, de la biroul de Comunicare al hipermarketului Cora.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *