Romanii nu mananca echilibrat

Majoritatea mancarurilor pe care le preferam contin substante nocive pentru organism. Dieta dezechilibrata este unul dintre factorii principali care explica incidenta mare a bolilor cardiovasculare la noi in tara, spun specialistii.mancare neechilibrata

Potrivit specialistilor, alimentatia romanilor contine cu preponderenta alimente prea grase, prea sarate si cu prea mult zahar, ceea ce determina aparitia sindromului metabolic, diabetului zaharat de tip II si bolilor cardio-vasculare. Nu intamplator, Romania se situeaza in prezent pe locul patru in Europa in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, atrag atentia medicii cardiologi.

Mezelurile impiedica fixarea calciului

Majoritatea romanilor consuma diverse tipuri de mezeluri (salam, parizer etc.), ba chiar isi hranesc copiii cu astfel de produse. Multe dintre acestea au ca prim ingredient slanina, ceea ce inseamna ca produsul respectiv are mai putine proteine si mai multa grasime.

In plus, cele mai multe mezeluri sunt facute din MDM, adica din carne dezosata mecanic, ceea ce inseamna ca principalele ingrediente sunt resturile de carne de pe carcase, cu tendoane, piele, fulgi, ciocuri, chiar si o parte din schelet.

„Produsele cu MDM contin proteine denaturate cu o valoare biologica scazuta (colagen, sorici, tegumente, gluten denaturat). Consumul regulat al acestor alimente duce la acumularea excesiva de fosfor in organism, ceea ce impiedica fixarea calciului in oase”, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti. In plus, pentru a conferi o culoare si o aroma apetisante, acestor produse alimentare li se adauga o varietate de E-uri sintetice.

Dulciurile concentrate duc la diabet

Intr-adevar, daca mancam prea multe dulciuri concentrate, putem suferi de diabet zaharat de tip II. Iar romanii includ in dieta lor tot felul de astfel de alimente, de la napolitane si biscuiti la torturi si produse de patiserie. Toate contin carbohidrati cu un indice glicemic foarte mare si cu un continut de fibre (esentiale pentru o digestie usoara si pentru sanatatea organismului) foarte mic.

Persoanele care mananca frecvent astfel de alimente, in special copiii, au un nivel ridicat de stres oxidativ, deoarece arderea caloriilor din aceste alimente determina formarea radicalilor liberi in corp.

Toate aceste procese favorizeaza instalarea rezistentei la insulina, ceea ce duce in timp la aparitia diabetului zaharat de tip II (noninsulinodependent).

Uleiul de floarea-soarelui, in exces

Desi in ultima perioada exista o tendinta de a folosi mai mult ulei de masline atat in salate, cat si la gatit, cel de floarea-soarelui, bogat in acizi grasi Omega 6, ramane cel mai utilizat ulei de la noi din tara.

In mod normal, acizii grasi sunt benefici pentru sanatate. Insa consumate in exces, grasimile cu Omega 6 au efect proinflamator, dezechilibrand sistemul imunitar si permitand dezvoltarea celulelor canceroase.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *