Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe
Ecologizare pe Transf?g?r??an

Cum au fost distruse ariile protejate din muntii Parang. Dezastrul ecologic de pe Transalpina, girat de oficialitati

Nelu Iordache a fost trimis in judecata pentru fraude financiare legate de modul in care a executat lucrarile de constructie a drumului Transalpina (DN 67C). Dar nimeni nu a pomenit de distrugerile de mediu provocate de firma acestuia, SC Romstrade SA, in ariile protejate natural, din zona muntilor Parang. Nicio plangere penala depusa impotriva lui…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe

Organizatia Mondiala a Sanatatii celebreaza in fiecare an, pe data de 31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun

In cadrul actiunilor de prevenire si constientizare a populatiei cu privire la consumul de substante nocive pentru organism, joi, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog(CPECA) Caras-Severin a organizat o actiune de tip „safe night – nopti sigure“, in cadrul careia voluntarii au disptribuit in cluburi resitene materiale informative, afise si pliante pentru prevenirea fumatului. Pentru a…

Citește mai departe
Europa, sub furia apelor

Polonia, Romania si Germania au cele mai poluante centrale pe carbune din Europa

Centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt cele mai poluante din tarile Uniunii Europene, in ceea ce priveste cantitatea de substante nocive eliberate in atmosfera, arata un studiu, publicat de Health and Environment Alliance (HEAL), remis, joi, AGERPRES de Fundatia TERRA Mileniul III. Potrivit studiului, ‘dintre cele mai poluante 20 de centrale pe…

Citește mai departe

Tipuri de izolanti ecologici

Nouazeci la suta dintre izolantii folositi in constructii sunt alcatuiti din vata minerala, vata de sticla sau plastic alveolar (polistiren, poliuretan), iar performantele lor termice sau acustice sunt ridicate. Totusi, interesul pentru izolantii ecologici este in crestere in unele tari, acestia fiind alcatuiti din materiale naturale, reciclabile sau biodegradabile. Articolul de mai jos isi propune…

Citește mai departe

Fructele – o parte importanta a unei diete sanatoase

Fructele reprezinta o parte importanta a unei diete sanatoase, si asta deoarece contin multe vitamine si minerale necesare dezvoltarii armonioase a corpului si mentinerii sanatatii. Mai mult de-atat, fructele contin o serie de antioxidanti care lupta eficient impotriva imbatranirii, protejeaza organismul de diferite boli si chiar ajuta la calmarea anumitor dureri. Tocmai de aceea, astazi…

Citește mai departe

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive, care ajung ulterior in corpul uman, daunandu-ne grav sanatatii. Fiind lasate la voia intamplarii in paduri, pe marginea drumurilor sau langa casa, acestea ne pun in pericol sanatatea. Cercetatori internationali au prelevat mostre de aer…

Citește mai departe

Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat

Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat. Specialistii au constatat ca, cu cat petreci mai mult timp in trafic, fie ca pieton fie ca sofer, cu atat esti mai predispus la infarct. Aerul poluat contine micro-particule de praf si funingine, potrivit Daily…

Citește mai departe

Biciclistii, mai expusi decat pietonii la gazele nocive ale masinilor

Nanoparticulele emise de masini in orasele supraaglomerate au efect nociv asupra biciclistilor, care inhaleaza de cinci ori mai multe decat pietonii. Substantele emise de masini nu fac rau doar mediului, ci si celor care incearca sa-l protejeze. Un studiu realizat recent de publicatia Athmospheric Environment arata ca un biciclist care pedaleaza intr-un oras plin de…

Citește mai departe

Romanii nu mananca echilibrat

Majoritatea mancarurilor pe care le preferam contin substante nocive pentru organism. Dieta dezechilibrata este unul dintre factorii principali care explica incidenta mare a bolilor cardiovasculare la noi in tara, spun specialistii. Potrivit specialistilor, alimentatia romanilor contine cu preponderenta alimente prea grase, prea sarate si cu prea mult zahar, ceea ce determina aparitia sindromului metabolic, diabetului…

Citește mai departe

Seful UCPR ii cere despagubiri lui Mencinicopschi, suparat ca a fost afectata productia autohtona de oua

12 milioane de lei – atat cere despagubire Uniunea Crescatorilor de Pasari de la Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Gestul vine dupa ce, saptamana trecuta, seful Institutului pentru Studii Alimentare a declarat ca peste 90 la suta din ouale care se gasesc in magazinele din Romania au hormoni de stres si alte substante…

Citește mai departe

Ecologizare la Rezervatia Repedea din judetul Iasi

Vineri, 9 octombrie a.c., un grup de 25 de masteranzi de la Facultatea de Biologie din Iasi, Specializarea Consiliere de Mediu, sub indrumarea Lect. Dr. Mircea-Dan Mitroiu, au realizat o prima aplicatie de studiu inedita. Aceasta s-a desfasurat in Rezervatia paleontologica Repedea din judetul Iasi. Dincolo de informatiile documentare despre aceasta rezervatie naturala, studentii au…

Citește mai departe

Starea de sanatate a Pamantului

Convorbire cu prof. univ. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romane – Cu experienta pe care o aveti ca geolog si profesor, care sunt cele mai importante aspecte ale starii de sanatate a planetei intr-o lume in care, cum s-a spus, „totul se leaga de tot”? – Sa incepem prin a vorbi despre „gene”,…

Citește mai departe

Bucurestiul, cea mai murdara si mai poluata capitala europeana

Zgomotele infernale, praful si miile de tone de substante nocive inghitite in fiecare luna ameninta serios sanatatea bucurestenilor. Traficul ticsit transforma strazile din jurul Universitatii in cea mai poluata zona a orasului. De cealalta parte, masuratorile arata ca Drumul Taberei este locul cel mai linistit. Linistea, plimbarile prin parcuri sau pe strazile Capitalei si momentele…

Citește mai departe

Bucurestiul, cea mai murdara si mai poluata capitala europeana

Zgomotele infernale, praful si miile de tone de substante nocive inghitite in fiecare luna ameninta serios sanatatea bucurestenilor. Traficul ticsit transforma strazile din jurul Universitatii in cea mai poluata zona a orasului. De cealalta parte, masuratorile arata ca Drumul Taberei este locul cel mai linistit. Linistea, plimbarile prin parcuri sau pe strazile Capitalei si momentele…

Citește mai departe

Raul Pop: Unde isi pot arunca romanii becurile arse

Deseurile din surse de iluminat, ce sunt daunatoare mediului inconjurator, nu trebuie aruncate la voia intamplarii, deoarece contin substante toxice. In tara exista aproape 2.000 de spatii special amenajate, destinate colectarii becurilor ce nu mai functioneaza. Becurile fluorescente contin mercur si alte metale grele. Unde pot arunca romanii becurile arse? In fiecare judet exista un…

Citește mai departe

Poluarea apei

Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei. Prin poluarea apei, se intelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei, produsa direct sau indirect de activitatile umane si care face ca apele sa devina improprii utilizarii normale…

Citește mai departe

Topul celor mai curate tari

Efectele din ce in ce mai vizibile ale poluarii au alertat liderii mondiali, iar in ultimele doua decenii, eforturile de limitare a emisiilor de carbon si a celorlalte substante nocive pentru mediu s-au concretizat intr-o serie de initiative practice. Columbia University prin Center for International Earth Science Information Network si Yale University prin Center for…

Citește mai departe