Nouazeci la suta dintre izolantii folositi in constructii sunt alcatuiti din vata minerala, vata de sticla sau plastic alveolar (polistiren, poliuretan), iar performantele lor termice sau acustice sunt ridicate. Totusi, interesul pentru izolantii ecologici este in crestere in unele tari, acestia fiind alcatuiti din materiale naturale, reciclabile sau biodegradabile. Articolul de mai jos isi propune o scurta trecere in revista a celor din urma, cu detalii despre originea, compozitia si calitatile acestora.
O mentiune se cere facuta inca de la inceputul acestui material. Oferim aceste informatii pentru cei care vor sa se documenteze cu privire la materialele considerate ecologice, ca alternativa la preferintele majoritare. Dar materialele moderne sunt foarte potrivite intr-o serie de cazuri si eficienta lor actuala este incontestabila. Nu uitati ca sistemele de hidro, termo si fonoizolare folosite in prezent, indiferent de materialele din care sunt alcatuite, sunt in vigoare tocmai pentru ca beneficiaza de o serie de calitati, fiind rezultatul unor progrese tehnologice si cercetari amanuntite. Domeniul izolatiilor este vast, caracteristicile si pozarea izolantilor variind foarte mult in functie de tipul de locuinta sau constructie la care sunt folosite, de zona geografica unde se afla aceasta, de spatiul in care sunt folositi etc. Produsele si tehnicile s-au imbunatatit incontinuu in timp, scopul constructiv urmarit fiind eficienta si economia de energie a fiecarei cladiri. Daca exista dezbateri pe tema calitatii unui produs sau unui material, motivele pot fi legate si de obiectivul la care sunt folosite, de sistemul de montare, de zona climatica in care sunt aplicate, de reglementarile in vigoare si acceptate etc., asa ca atunci cand alegeti un sistem sau altul cereti detalii in functie de acesti factori si optati pentru montatori profesionisti. Cresterea pretului la energie si epuizarea rezervelor de petrol fac astazi absolut necesara termoizolarea, fie ca e vorba de cladiri noi, fie ca e vorba de reabilitarea celor vechi. Celelalte considerente tin de rezistenta in timp, lipsa nocivitatii, dezvoltare durabila, pret si calitate, iar echilibrul intre toate este o alegere ce depinde de fiecare beneficiar in parte.
Izolanti pe baza de lana de oaie
Lana pura virgina trebuie spalata si tratata impotriva moliilor inainte de a fi trasa in rulouri ce sunt folosite in termoizolare. Lana de oaie are calitatea de a absorbi umiditate in proportie de pana la 25% (33% dupa alte surse) din greutatea sa si de a o restitui fara sa-si piarda proprietatile. Oferind un randament termic constant si pastrandu-si suprafata uscata, lana mai are avantajul elasticitatii fibrelor (care pot umple orice spatiu) si al celui ca este si un bun izolant fonic. Ca si calitati ecologice, lana leaga o cantitate surprinzator de mare de diferite noxe din atmosfera (formaldehida, oxid de azot, bioxid de sulf etc.) si le transforma in compusi inofensivi. Protectia impotriva incendiilor, a insectelor si a ciupercilor poate fi asigurata materialelor termoizolante din lana prin tratamente ulterioare, care trebuie facute tot cu compusi naturali pentru pastrarea calitatilor ecologice. Montarea benzilor de lana se face prin decuparea manuala a rulourilor si prinderea acestora cu agrafe, dar pentru spatii inguste, precum crapaturi, carde de usi si ferestre, se pot folosi suluri de lana.
Izolanti pe baza de canepa sau in
Defibrilarea canepii da nastere unui material numit „puzderie” care este folosit in termoizolarea acoperisurilor, podelelor sau peretilor. Unul dintre avantajele sale este rezistenta mecanica la rupere (din canepa s-au facut franghii inca din cele mai vechi timpuri gratie acestei proprietati). Prelucrarea curata si aproape fara praf, faptul ca nu produce iritatii ale pielii, precum si valorile bune de izolatie fac ca acest produs sa fie un material de constructie care nu afecteaza nici sanatatea celor care o monteaza. Ecologic vorbind, este un produs perfect reciclabil, neinflamabil si care nu putrezeste. In plus, canepa este indigesta pentru rozatoare. Datorita faptului ca fibrele de canepa nu contin albumina, nu este nevoie de tratarea ei impotriva moliilor si gandacilor. Se gaseste sub forma de saltele si role taiate pe dimensiuni, de aceea piesele trebuie alese pe dimensiunile necesare, ca sa se adapteze perfect specificului aplicatiei respective. In acest scop, se masoara distanta de gabarit dintre grinzi sau capriori, cu un supra adaos de cca. 2-3 cm.
Izolanti pe baza de fibre de lemn
Fibrele de lemn rezultate din reziduurile ramase d ela taieri sunt umidificate, apoi presate si uscate pentru a se obtine placi cu fibre moi sau tari. Liantul folosit este lignitul, iar la fabricare nu se folosesc agenti de ignifugare, fungicide sau pesticide, iar faptul ca nu contine substante nocive pentru mediu ii confirma proprietatile ecologice. Fibrele de lemn sunt foarte buni izolanti termici si acustici, iar panourile semirigide obtinute din ele au o structura canelata, care permite folosirea lor la izolatia dintre capriori, izolatia interioara sau exterioara a zidurilor. Unele panouri din fibre de lemn pot fi puse intre sau pe capriori la izolarea acoperisului, putand fi montate cu un ecran rigid, tot din fibre de lemn si impregnat cu bitum (care contribuie la izolatia termoacustica). Alte domenii de utilizare ale fibrelor din lemn sunt, in functie de produs: ca placa suport pentru tencuieli, ca astereala rezistenta la ploaie, pentru placari de exterior sau in compartimentari de interior, in sisteme constructive uscate. Materialul respira natural si este reciclabil.
Izolanti pe baza de pluta
Stejarul de pluta este un arbore cu scoarta regenerabila, aceasta scoarta putand fi prelevata o data la opt, zece ani si constituind materia prima pentru „pluta” pe care o cunoastem noi. Totusi, trebuie tinut cont ca sunt mai multe categorii de produse termoizolante care se pot obtine pe baza deseurilor de la arborele de pluta: exista pluta neagra (deseuri de pluta expandata), role de pluta aglomerata, placi de pluta aglomerata si rolele de pluta. Si alte produse constructive pot fi obtinute din aceasta materie prima, care e extrem de folosita si in decoratiuni, placari de pardoseli etc. Este un bun izolant termic si fonic, fiind comercializata sub forma de placi, dar si de granule. Exista produse speciale pentru izolarea fonica (mai ales protectia la zgomotul de impact) si termica a pardoselilor. Pluta nu este atacata de rozatoare si nici de termite. Usurinta materialului (datorita structurii lui celulare), rezistenta la compresie, deformare si caracterul neinflamabil sunt calitati constructive la care se adauga cele ecologice (material antistatic, reciclabil, stabil la actiunea agentilor chimici) .
Alte tipuri de termoizolanti ecologici mai sunt considerati cei pe baza de celuloza (celuloza obtinuta din hartie reciclata si tratata cu sare de bor pentru ignifugare si rezistenta la insecte), pe baza de pene de rata (un material care contine si lana si fibre textile in proportii mai mici). Si chirpiciul sau paiele pot fi termoizolante. (spatiulconstruit.ro)