Apple a renuntat la sistemul de certificare EPEAT privind impactul pe care dispozitivele il au asupra mediului. Aceasta decizie ar putea cauza serioase pierderi companiei, intrucat sistemul este utilizat ca referinta de catre institutii publice, universitati, dar si mari companii.
Autoritatile din San Francisco intentioneaza sa suspende achizitia de calculatoare Apple, dupa ce compania a stopat participatia la EPEAT, program utilizat ca sistem de referinta in masurarea impactului asupra mediului, scrie Bloomberg.
Cei 28.000 de angajati din sistemul de stat din San Francisco nu vor mai putea utiliza banii publici pentru a cumpara laptop-uri sau monitoare Apple. Aceasta politica nu se aplica insa pentru dispozitive ca iPhone si iPad.
Decizia Apple de a renunta la sistemul de rating EPEAT ar putea avea repercusiuni serioase asupra vanzarilor companiei intrucat foarte multe institutii guvernamentale si universitati apeleaza la acest sistem atunci cand fac achizitii.
„O astfel de masura din partea unei companii de talia Apple ridica multe semne de intrebare”, sustin specialistii.
Universitatea din California, cea mai mare institutie de invatamant din SUA a anuntat ca timp de doua saptamani va negocia cu Apple, daca sa continue sau nu parteneriatul pentru achizitia unor calculatoare.
Reprezentantii companiei si-au sustinut decizia de a renuntat la EPEAT pe motiv ca Apple respecta toate standardele de protectie a mediului, inclusiv programul guvernamental Star Energy.
„Apple urmareste cu strictete masurarea impactului asupra mediului si toate produsele noastre respecta standardele de eficienta energetica sustinute de guvernul american. Noi suntem cei care anuntam pe site-ul nostru, emisiile de gaze cu efect de sera pentru fiecare produs in parte.
In plus, produsele Apple respecta alte reguli de protejare a mediului inconjurator care nu sunt masurate prin sistemul EPEAT, cum ar fi indepartarea materialelor toxice”, au precizat reprezentantii Apple.
Apple renunta la certificatele verzi pentru produsele sale
Standardele, care sunt stabilite de producatori, grupuri de avocati si agentii guvernamentale, prevad ca produsele trebuie sa poata fi dezmembrate pentru ca agentii de reciclare sa le considere ecologice. Acest lucru inseamna ca orice persoana trebuie sa poata dezmembra produsele cu unelte uzuale pentru a separa componentele toxice, precum bateriile. Noul design al produselor Apple nu e in conformitate cu aceste standarde.
EPEAT a fost initiat in 2006 de catre companii, agentii guvernamentale si alte grupuri. Se urmarea ca sistemul sa contituie un sistem de rating pentru cumparatorii de electronice pentru a determina impactul pe care acestea il au asupra mediului. Printre fondatori se numara companii ca Dell, HP sauSamsung Electronics.
Printre cumpaniile si institutiile care apeleaza la EPEAT se numara: Ford, Universitatea Yale, institutii publice din California sau Massachusetts.