Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive, care ajung ulterior in corpul uman, daunandu-ne grav sanatatii. Fiind lasate la voia intamplarii in paduri, pe marginea drumurilor sau langa casa, acestea ne pun in pericol sanatatea.

Cercetatori internationali au prelevat mostre de aer din cadrul unui complex de dezmembrare a echipamentelor electronice vechi din China. Rezultatele investigatiilor au aratat ca aceste deseuri pot duce la aparitia maladiilor cardiovasculare si chiar la cancer. Autoritatile din Republica Moldova isi dau seama de efectele nocive ale gunoaielor ce provin din echipamente tehnice si chiar ne sfatuiesc sa le ducem la reciclare, fara insa a propune solutii. Edilii Capitalei vorbesc de mai multa vreme despre colectarea separata a res-turilor menajere. Cu cativa ani in urma au fost instalate containere pentru hartie, plastic, dar nu si pentru cele electronice. Tudor Manev, director la Autosalubritate, ne-a confirmat ca intreprinderea pe care o conduce nu face sortarea deseurilor si le duce pe toate intr-o groapa comuna.

Corneliu Marza, sef de directie la Ministerul Mediului, a declarat ca desi legislatia prevede colectarea si reciclarea gunoaielor toxice, inclusiv penalizarea celor care o incalca, deocamdata la noi nu s-a avansat prea mult la acest capitol. „Ne-am pus ca scop sa solutionam problema. Am elaborat o strategie nationala. Nu putem spune ca am facut pasi importanti, dar acum intensificam activitatea”, a mentionat Marza.
Un proiect de lege privind gestionarea deseurilor electronice urmeaza sa fie aprobat pana la sfarsitul anului si dupa aceea se vor face pasi concreti, ne-a asigurat specialistul. Unele intreprinderi aduna din proprie initiativa astfel de echipamente tehnice vechi. De exemplu, companiile de telefonie mobila au in derulare campanii de colectare a telefoanelor mobile uzate. Pentru un aparat, oamenii pot primi si pana la 150 de lei. Astfel de actiuni nu sunt insa si pentru televizoare, frigidere si monitoare de calculator, pe care oamenii continua sa le arunce pe unde apuca. „La noi nu se ocupa nimeni de deseurile electronice. Acumulatoarele sunt adunate de o companie, dar tuburile televizoarelor si cele de la computere nu sunt colectate. Nu exista o intreprindere specializata in acest domeniu”, a spus Vladimir Garaba, presedinte organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova.
BECURILE CU MERCUR, ARUNCATE LA INTÂMPLARE
Nu sunt colectate nici becurile economice care contin mercur si sunt mult mai nocive decat alte utilaje electronice. Vladimir Garaba a initiat o astfel de campanie cu opt ani in urma. „Am adunat 180.000 de becuri pe care si azi le tinem in depozit. Ne-am oprit fiindca nu am avut unde sa le ducem”, s-a plans ecologistul. Singurii care aduna becurile sunt angajatii de la Lumteh. „Anul trecut am adunat 20.000 de becuri si le-am dus la o intreprindere din Tighina. Am platit cate trei lei pentru fiecare bec. Banii nu conteaza, insa, mult mai importanta e viata omului”, a mentionat Nicolae Veresco, director la Lumteh.

“20 de milioane de tone de aparate electronice vechi sunt adunate anual in intreaga lume.”
Ne afecteaza sistemul sangvin

Deseurile electronice emana substante nocive precum poluantii organici si metalele grele. Acestea ajung in corpul uman prin inhalarea aerului contaminat. Vladimir Garaba spune ca mercurul care poate fi gasit in unele utilaje este deosebit de nociv. „Nu intra in reactie, nu se spala. Se concentreaza in plante, in organismele animalelor si influenteaza astfel negativ asupra sistemului sangvin si cel imunitar. Pe fundul gropilor de gunoi se aduna cantitati uriase de metale grele”, atentioneaza ecologistul.

„Marea debarasare”, campanie in UE

Incepand cu anul 2016, Uniunea Europeana va obliga tarile-membre sa colecteze, recicleze si reutilizeze cel putin 85% din echipamentele electronice uzate. De asemenea, au fost impuse masuri mai dure pentru prevenirea exportului de astfel de deseuri in tarile in curs de dezvoltare, cea mai usoara metoda de a scapa de ele. Romania, fiind membra UE, este obligata sa colecteze si sa recicleze anual 80.000 de tone deseuri de echipamente electrice si electronice. Primele actiuni au inceput insa inainte ca aceasta sa intre in comunitatea europeana. La „Marea debarasare” cetatenii au fost indemnati sa scoata in fata caselor aparatele iesite din uz dupa care angajatii de la autosalubritate le transportau la centrele de colectare. Astfel de actiuni sunt organizate cel putin o data pe an.
In Republica Moldova nici pomina de initiative de acest gen, neexistand nici macar un loc special unde pot fi duse vechiturile. Ecologistul Vladimir Garaba spune ca la noi oamenii se asigura ca nu-i vede nimeni si le arunca peste tot. „Dar asta se intampla deoarece nu exista un loc special amenajat pentru asa ceva”, sustine Garaba. „In prezent exista un intreprinzator strain care ar vrea sa investeasca in acest domeniu. Am avut primele discutii. Antreprenorul pare destul de interesant, dar inca nu am avut negocieri directe”, a mai spus ecologistul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente