A patra adunare Sunscreen Guide a EWG (Environmental Working Group) atrage atentia asupra eficientei produselor de ingrijire cu factor de protectie. Cercetatorii EWG recomanda doar 39, respectiv 8% din 500 de creme cu FPS existente pe piata in acest sezon. Motivul este exagerarea factorului de protectie de pe etichete si existenta in componenta produselor a unor substante nocive pentru piele. Vitamina A , unul drintre cele mai intalnite ingrediente din cremele cu FPS, ar putea fi responsabila pentru dezvoltarea accelerata a tumorilor si leziunilor pielii, demonstreaza cercetatorii. De asemenea, EWG atrage atentia consumatorilor asupra necesitatii folosirii unor metode de protectie de baza si mai eficiente impotriva razelor soarelui, cum ar fi palariile, hainele sau statul de umbra, in schimbul folosirii exclusive a unei creme cu FPS, un fapt ignorat de catre industria producatoare si farmaceutica.
Produsele cu un FPS ridicat ofera consumatorilor un fals sentiment de siguranta, deoarece majoritatea acestora folosesc aceste produse pentru a se expune un timp mai indelungat la soare, marindu-se, astfel, riscul de a se arde – crescand riscul de cancer de piele- si supunandu-si pielea la un mare aport de raze UVA, un tip de ultraviolete care nu ard pielea dar sunt, in schimb, responsabile pentru degradarea pielii si cancer. Produsele cu FPS inalt protejeaza impotriva arsurilor nu si impotriva razelor UVA. Totodata, FPS indicat pe eticheta nu este cel adevarat. Astfel, produse cu FPS 100 actioneaza, de fapt, ca un FPS 3.2, cele cu FPS 30 ca o crema de 2.3 si cele cu FPS 15 au o eficienta de 2.
In 2010, noi controverse s-au starnit in jurul unui compus de vitamina A, retinyl palmitate, intalnit in 41% din creme cu FPS, cercetarile intreprinse pana in prezent demonstrand faptul ca vitamina A poate deveni cancerigena in prezenta razelor ultraviolete. Cu toate acestea, datele nu sunt definitive, in schimb se recomanda consumatorilor sa aleaga produse care nu contin vitamina A. Pe langa acest compus, cercetatorii EWG au atras atentia asupra compusului oxybenzone folosit in 60% din cele 500 de produse analizate. Acest compus chimic intra in piele si apoi in sange, fiind intalnit in sistemul a 97% din persoanelor testate.
Sursa: www.ewg.org