Este sau nu telefonul mobil cancerigen?

Luni, 17 mai 2010, a fost publicat mult asteptatul studiu international Interphmobile.jpgone, referitor la posibilele efecte nocive ale telefoanelor mobile. Concluzia: nu exista o legatura directa intre undele emise de mobil si tumorile cerebrale, in ciuda unui risc crescut pentru cei mai activi utilizatori.

Studiul a fost lansat in anul 2000 si a fost coordonat de catre Centrul international de studiu a cancerului in treisprezece tari – Germania, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Israel, Italia, Japonia, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit, Suedia.

Desi rezultatele studiului indica lipsa de nocivitate a undelor emise de telefonul celular, totusi, riscul de aparitie a tumorilor cerebrale creste cu pana la 40% pentru utilizatorii cei mai inraiti, cei care folosesc telefonul mobil zilnic, cel putin cate o jumatate de ora pe zi.

Totusi, rezultatele studiului nu sunt 100% concludente, deoarece unii cercetatori au ajuns la concluzia ca sunt imposibil de determinat cu exactitate efectele nocive ale telefonului mobil.

Rezultatele studiului Interphone sunt limitate si de faptul ca cercetarile au fost efectuate pe un esantion de varsta cuprins intre 30 si 59 de ani. Iar astazi, utilizatorii cei mai inraiti ai mobilului sunt tinerii, cei care folosesc acest aparat cate o ora pe zi, sau chiar mai mult.

Astfel, in continuare se asteapta studii internationale mai concludente, unele dintre acestea finantate de UE. Suntem insa departe de a avea un raspuns decisiv la intrebarea: este telefonul mobil cancerigen sau nu?

Sursa: http://www.actu-environnement.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente