Arsenic gasit in saliva si urina copiilor

teren_de_joaca.jpgAcesta este rezultatul unui studiu care indica faptul ca nu lemnul tratat cu CCA (Chromated Copper Arsenate – un amestec de crom, cupru si arsenic, folosit pentru pastrarea lemnului) este vinovat pentru acest lucru.

Bineinteles, un teren de joaca ale carui elemente sunt confectionate din lemn arata mult mai bine, din punct estetic, decat unul din metal sau plastic, dar, pentru ca lemnul sa sustina toate piesele, este tratat cu substante chimice, care sunt de cele mai multe ori toxice.

Explicatia vine din partea Safe Playgrounds Project: lemnul tratat cu arsenic a fost folosit pentru construirea unor numeroase structuri exterioare, precum mese de picnic sau echipamente de joaca.

CCA a fost folosit pe scara larga in ultimii 30 de ani ca insecticid sau conservant in tratarea lemnului pentru structurile exterioare. Din cele 3 substante chimice (cupru, arsenic si crom), arsenicul este considerat a fi cel mai toxic.

Arsenicul cauzeaza cancer si alte boli grave. Este un carcinogen mult mai puternic decat se credea pana acum, pentru piele, vezica si plamani. De asemenea, are legatura cu supresia sistemului imunitar, boli cardiovasculare si diabet.

Desi a fost incheiat un acord reciproc intre EPA (Environmental Protection AgencyAgentia de Protectie a Mediului din SUA), conform caruia cheresteaua tratata cu CCA sa fie inlaturata din constructiile rezidentiale, totusi aceasta cherestea toxica ramane in locuinte si pe terenurile de joaca. Acest gen de cherestea are adesea o tenta verzuie, tocmai din cauza substantelor chimice injectate in ea, necesare pentru conservarea lemnului.

Din pacate, exista inca multe terenuri de joaca vechi, care nu pot fi interzise complet, in ciuda faptului ca oamenii de stiinta au confirmat faptul ca unii copii se pot confrunta cu probleme serioase de sanatate, fiind expusi unui risc major de cancer de plamani sau vezica, din cauza echipamentului de pe terenurile de joaca produs din lemn tratat cu CCA.

Copiii vin in contact cu arsenicul prin transferul mana-gura, dupa ce se joaca pe terenuri ale caror echipamente sunt confectionate din lemn tratat cu CCA.

Environmental Working Group raporteaza: „Stim ca arsenicul in apa potabila este periculos pentru copii, dar am descoperit faptul ca arsenicul aflat in cherestea este si mai periculos. In mai putin de doua saptamani, un copil de cinci ani care se joaca pe un astfel de echipament tratat cu arsenic depaseste riscul de cancer considerat acceptabil conform legilor de mediu legate de pesticide”.

Un nou studiu publicat in Environmental Science and Technology contrazice descoperirile acestui studiu. Astfel, copiii pot fi expusi la arsenic in timpul contactului cu structurile tratate cu CCA. O frecventa ridicata a activitatii mana-gura poate creste riscul de a ingera arsenic.

Studii anterioare au demonstrat faptul ca gradul de concentratea de arsenic, in cazul mostrelor prelevate de la copii care s-au jucat pe structuri de lemn din parcurile de joaca tratate cu CCA, a fost de patru ori mai mare decat in cazul celor care s-au jucat pe structuri care nu au fost tratate cu CCA. Insa nu este clar inca daca joaca pe structurile din aceste parcuri influenteaza cresterea riscului de expunere la arsenic.

Obiectivul studiului a fost de a stabili care este influenta acestor structuri in expunerea la arsenic. In acest sens, 125 probe de saliva de la 61 de copii si 101 probe de urina de la 45 de copii au fost prelevate dupa ce acestia s-au jucat in opt parcuri CCA si non-CCA. Arsenicul detectat in probele de urina si saliva prelevate de la ambele categorii de copii a fost similar. Asadar, contactul cu terenurile de joaca CCA nu contribuie in mod semnificativ la expunerea la arsenic in cazul copiilor; alte surse, precum arsenicul din mancare fiind un principal contributor la expunerea in ansamblu.

Este infricosator sa luam in considerare faptul ca e foarte posibil ca arsenicul din mancare sa fie responsabil pentru expunerea copiilor, fiind constienti ca sursele de apa sunt poluate.

Desi concluzia acestui studiu a fost ca „nu exista o diferenta semnificativa” intre terenurile de joaca CCA si cele non-CCA, oricum, structurile fabricate din lemn tratat sub presiune sunt recunoscute a fi surse majore de poluare.

Acest studiu, prin rezultatele sale obliga la alte cercetari, mai aprofundate, asupra efectelor arsenicului, in mod special a celui provenit din sursele de hrana. Este posibil ca acest arsenic sa provina din chiar aceste structuri de lemn tratate cu CCA, ajungand in apa potabila si chiar in sursele de irigatie din agricultura.

Sursa: http://ecochildsplay.com/2010/04/12/arsenic-in-childrens-saliva-and-urine-study-says-cca-playgrounds-not-to-blame/#more-7655 16.04.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *