Rosia Montana, in ceasul neintelegerii asupra… orei

Rosia Montana, in ceasul neintelegerii asupra... orei Rosia Montana, in ceasul neintelegerii asupra... orei

Nu suntem nici fizicieni, nici chimisti si intamplator, nici ingineri.
Suntem ziaristi.

Prin urmare, n-am putea sustine, pe proprie cautiune, ca inventia si masinaria lui Nicolae Costache si a letonului Voldemars Belakovs ar fi functionand, chiar vazand cum bagi minereul in ea, prin fata si-i iese aurul prin dos, fara picatura de cianura.
Simpla observare nu este suficienta, ci este nevoie de evaluarea unor specialisti calificati in domeniu.
Acest articol nu sustine inlocuirea tehnologiei cianurilor la extractia aurului, cu tehnologia lui Costache.
Articolul semnaleaza suspecta taraganare a autoritatii romane in evaluarea calificata a unei tehnologii noi, fara cianuri, care i-a fost prezentata anul trecut, o inventie inregistrata la Oficiul de brevete de la Geneva si publicata, pe 8 decembrie 2011, de catre World Intellectual Property Organi-zation (WIPO) – (vezi link-ul internet WIPO/PatentScope – Nicolae Costache).

Chestiunea are implicatii prea serioase, prea ample (inclusiv politice, economice si sociale) ca sa poata exista vreo justificare valida pentru taraganare.

Presedintele Traian Basescu, premierul Razvan Ungureanu si in general, toti cetatenii Romaniei au o sansa sa se scape de permanentul scandal (national – vezi actualele proteste de la Piata Universitatii si de pe stadioane – dar si international) mentinut in jurul exploatarii miniere Rosia Montana.

Insasi compania Rosia Montana Gold Corporation ar fi, in mod normal, interesata ca scandalul sa se stinga (ca sa nu mai vorbim despre revolutia mondiala in minerit care ar avea loc, daca solutia inventatorilor lui Nicolae Costache s-ar dovedi functionala).
Nu, nu exista justificare pentru tergiversarea evaluarii.
Totusi, secretarul de stat Marin Anton care conduce Comisia Speciala din cadrul Ministerului Mediului pentru proiectul Rosia Montana afirma ca specialistii sai nu au mai ajuns sa examineze instalatia pilot a lui Nicolae Costache, din cauza ca… nu s-ar fi inteles asupra orei intalnirii.
Aceasta neintelegere dureaza de patru luni…
Va vine sa credeti?
* O INTÂLNIRE RATATĂ
Omul de afaceri Nicolae Costache a prezentat noua tehnologie, la mijlocul lunii septembrie, in cadrul unei intalniri la Ministerul Mediului si Padurilor, intalnire prezidata chiar de catre ministrul Laszlo Borbely, la care au participat reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation si membrii Comisiei Speciale in cadrul Ministerului pentru proiectul Rosia Montana, condusa de Marin Anton, secretar de stat al Ministerului.
Laszlo Borbely a estimat importanta propunerii si a conchis ca instalatia pilot (despre care Costache afirma ca a fost testata la scara semi-industriala, cu rezultate de succes) trebuie sa fie examinata si intregul proces tehnologic sa fie evaluat, printr-o vizita a Comisiei lui Marin Anton la Sibiu, oras in vecinatatea caruia sunt amplasate halele pilotului experimental.
Dar, intalnirea de la Sibiu, (programata pentru 23 octombrie, dupa cum relateaza Nicolae Costache), nu a mai avut loc.
Costache a asteptat in zadar.
Omul nu e sibian.
Acolo are halele.
Vine din cand, in cand, cand e nevoie.
In rest, Londra, Sierra Leone (unde detine mine de aur), Qatar, New York, Bucuresti, Paris, Beijing – afaceri; la Sibiu, in mod special, pe 23 octombrie 2011.
Nicolae Costache ne povesteste:
„L-am sunat pe domnul Marin Anton sa ii spun ca il astept sa viziteze masina-pilot, asa cum stabiliseram in cadrul intalnirii de la Ministerul Mediului si mi-a spus ca nu mai stie ce s-a stabilit si ca e in drum spre Bucuresti, ca nu mai are timp sa se intoarca sa vada pilotul. Mi-a zis sa vorbesc cu ceilalti membri ai Comisiei, poate au ei timp sa vina.”
Nu, ei nu au avut timp sa vina.
* CEASUL RĂU, PISICA 13
Contactat de ziarul Bursa, secretarul de stat Marin Anton, de la Ministerul Mediului, a confirmat ca a participat la o intalnire cu domnul Nicolae Costache, la care au fost prezenti ministrul Laszylo Borbely si reprezentanti ai RMGC.
Marin Anton sustine ca a delegat doi specialisti din Minister sa asiste la testarea masinii-pilot, insa, din cauza unei neintelegeri in ceea ce priveste ora, nu s-au mai intalnit cu Nicolae Costache.
Domnia sa sustine ca, ulterior, l-a contactat personal pe domnul Costache, pentru a stabili o noua intalnire, dar ca acesta nu a revenit cu un raspuns.
„Apoi nu am reusit sa ne mai intalnim”, ne-a zis Marin Anton.
„Este o minciuna”, spune Nicolae Costache, exprimandu-si revolta: „Mi se pare inadmisibil cum s-au comportat niste oameni care reprezinta autoritatea statului!”
In convorbirea telefonica purtata cu ziaristul „BURSA”, secretarul de stat Marin Anton, aratandu-si scepticismul ca metoda de extragere a metalelor pretioase din minereu, prezentata de cei doi inventatori ar fi brevetata, ne-a propus: „Sa va invite si pe dumneavoastra si mergem impreuna”.
* NU NE PLAC MANIPULĂRILE
Raspunsul lui Marin Anton reclama doua precizari:
Nicolae Costache ne invitase, deja, sa vedem instalatia pilot, dar, mai important,
Brevetul propriu-zis de inventie are rastimpul standard de acordare, intr-o scadenta de trei ani; inventia este inregistrata, cu aviz favorabil de acordare a brevetului, iar acest fapt nu este tinut secret de catre inventatori; pentru brevet este necesara depunerea unei sume apreciabile, prezentand doua variante de pret, in functie de durata protectiei dorite de inventatori, iar dupa cum afirma Nicolae Costache, in functie de rezultatul negocierilor pe care le poarta cu unele firme (atat in Occident, cat si in Orient), urmeaza sa se decida pentru o protectie indelungata sau pe termen mediu; faptele ii sunt cunoscute secretarului de stat, daca dam credit relatarilor lui Nicolae Costache: „Cand am fost la Minister, le-am lasat o prezentare a tehnologiei, cu toate datele de identificare, pe care cei prezenti le-au avut in fata, in timpul intrevederii, ramanand, ulterior, bineinteles, la ei.”
Noua insine ni se pare manipulatoriu ca secretarul de stat sa exprime „banuiala” ca inventia nu ar fi fiind brevetata, (pe acest „capat de pista” ar urma sa cercetam si sa descoperim ca, nu, Costache nu poate prezenta o hartie pe care sa scrie „Brevet de inventie”); domule Marin Anton, si dumneavoastra si noi stim ca nu ne aflam in anul 2013, cand Costache ar putea prezenta o astfel de hartie.
Dar asta nu-i motiv sa stai patru luni cu protestele la scara blocului si sa nu misti un deget ca sa verifici daca solutia este sau nu este functionala (oare cel mai bogat om din actualul Guvern, domnul Marin Anton, detinand – conform propriei declaratii de avere – peste doua sute de hectare, milioane de lei, actiuni la numeroase societati, apartamente si colectii de arta si bijuterii, va fi stand la bloc? Si daca da, oare de ce?)
* BUMERANGUL
Incercarea de manipulare mi-a atras atentia, cu un efect de bumerang, trezindu-mi neincrederea in secretarul de stat.
Marturisesc faptul ca, fiind concentrat pe alte subiecte, am fost surprins sa constat ca, pe internet, la cuvintele cheie „Marin Anton”, se aliniaza o mie, un milion de articole de investigatie, care-l acuza de malversatiuni in diverse domenii si ocazii.
Scuze colegi!, sunt nou venit pe plaiurile marin-antoniene.
M-a izbit o inregistrare video, de la o conferinta de presa din 22 martie 2011, unde Marin Anton declara:
„Cea mai buna metoda si singura la nivel mondial, astazi, de extragere a aurului este metoda cianurarii si […] nu are nici o problema cu oamenii si cu viata oamenilor.
Este doar un moft.”
Aha.
E-un moft.
Adevarul este ca profesorii mei de pictura, din liceu, erau niste tampiti.
Ei mi-au spus, in repetate randuri, sa fiu extrem de atent cand folosesc albastrul de Prusia, ca are cianura si ca pot chiar si sa o mierlesc.
Da, vopseaua asta de ulei miroase puternic a usturoi.
Dupa aia, am citit ca Rasputin manca bomboane cu cianura cat sa rapuna o herghelie de cai, a-ncasat un glonte, i-au crapat teasta cu toporul si a murit inecat, cu capul si o mana afara din sacul bine legat, in care fusese impachetat, la aruncarea in Volga.
Deci, domnul Marin Anton are dreptate.
Iata un om bogat care e si destept.
Voi mai incerca cu pistolul si cu toporul.
Precis ca-s niste mofturi.
* SCRISORILE PE LÂNGĂ CARE TRECE CARAVANA
Surfing pe internet.
Dau de o scrisoare adresata, la 28 februarie, de o groaza de semnatari, premierului Razvan Ungureanu, cerandu-i demiterea lui Marin Anton, pentru ca, inainte sa se fi finalizat evaluarile Comisiei de mediu pe care o conduce, a iesit pe televizor sa afirme „ca cianurile nu reprezinta niciun pericol si, in consecinta, proiectul propus de RMGC este un proiect de aur curat pentru Romania care nu pune, per ansamblu, niciun fel de probleme pentru mediu sau pentru sanatatea oamenilor” – (vezi link-ul internet
Scrisoarea demitere Marin Anton, secretar de stat Ministerul Mediului).
Din nou: Aha!
Deci Comisia lucreaza degeaba, pentru ca Marin Anton stia ca cianurile-s un moft, inca de acum un an si nu mai era nevoie de cheltuirea banului public cu Comisia lui.
Nasol.
Inseamna ca Marin Anton ia salariu degeaba.
De altfel, conform propriilor afirmatii, el lucreaza din pasiune, nu pentru bani, ca bani are.
Prin urmare, o demitere l-ar durea in pasiune.
La 15 februarie, cinci europarlamentari (Marita Ulvskog, Daciana Sarbu, Ines Ayala Sender, Victor Bostinaru si Renate Weber) i-au trimis premierului Razvan Ungureanu o scrisoare in care ii cer blocarea imediata a proiectului minier de la Rosia Montana, pana la evaluarea sa de catre o comisie independenta.
Scrisoare Deschisa catre Razvan-Mihai Ungureanu
Scrisoarea lasa sa se inteleaga neincrederea semnatarilor in actuala Comisie a Ministerului Mediului, mentionand „coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private”.
Coincidenta sau nu, chiar in urmatoarea fraza, scrisoarea il numeste pe Traian Basescu drept sustinator al proiectului Rosia Montana.
* INCHEIERE, CA INCEPUTUL
Inventia lui Nicolae Costache si Voldemars Belakovs a fost anuntata de ziarul BURSA, la 16 august 2010, fiind o exclusivitate in presa, la acea data.
Asta nu inseamna deloc ca i-am putea garanta rezultatele si ca sa previn comentariile ostile de pe site care, conform experientei, ne taie capul ca mesager, dar nu citesc mesajul, declar de acum ca nu avem nici un interes material sa promovam inventia (desigur, nu-mi fac iluzii ca asta ne-ar scuti de comentariile dusmanoase, dar doar asa, ca sa pot raspunde „V-am zis eu?!”).
Verificarea este singurul lucru pe care il sustinem.
Poate ca nu merge.
OK.
Dar daca merge, atunci domnul Marin Anton trebuie sa-si inghita limba, iar noi toti scapam de o angara, castigand ca moara la tintar.
De fapt, pentru oricine are scaun la cap, nu este nevoie sa argumentez de ce inventia trebuie verificata urgent.
Fie si numai ca Piata Universitatii va trebui sa-si schimbe lozincile.

MAKE

* Explicatii suplimentare remise prin e-mail ziarului BURSA, de catre Nicolae Costache
„Procedura de brevetare dureaza minimum 3 ani si, de regula, intre 3 si 5 ani. Noi parcurgem toate etapele, incepand de la 1 iunie 2010, cand am facut prima inregistrare provizorie a inventiei.
La inceputul anului 2011, am primit de la Oficiul European de Brevet (EPO) raportul lor privind inventia noastra. Aveti documentul in attachment (este vorba despre THE INTERNATIONAL SEARCH REPORT AND THE WRITTEN OPINION OF THE INTERNATIONAL AUTHORITY).
International Search Report
Acest raport, in urma verificarilor, a concluzionat ca inventia este unica, ca indeplineste criteriile pentru NOUTATE, PAS INOVATOR SI APLICABILITATE INDUSTRIALĂ, si, cel mai important, ca este brevetabila, adica va primi brevetul in urma efectuarii platilor pentru protectia in fiecare tara selectata.
Acest raport a venit insotit de o scrisoare de la casa de avocatura care ne reprezinta in Geneva, respectiv agentul de brevet, care ne anunta ca mai sus mentionatul Raport EPO este favorabil si ca ne da ok-ul pentru acordarea brevetului (aveti scrisoarea, de asemenea, in attachment).
Confirmation of favorable search report
In concluzie, a ramas doar o chestiune de procedura si plati pana la obtinerea brevetului final. (NICOLAE COSTACHE)”

* Scurta istorie a unei inventii in minerit
Omul de afaceri Nicolae Costache si fizicianul de origine letona Voldemars B. au inregistrat la Geneva, la 1 iunie 2010, o noua tehnologie non-toxica de extragere a metalelor pretioase si strategice din minereuri, care nu foloseste cianura sau alte substante nocive asupra mediului. Conform lui Nicolae Costache, noua tehnologie promite costuri de aplicare mult mai mici si rate de recuperare a metalelor din minereuri mult mai mari decat in cazul tehnologiilor conventionale, cum este tehnologia cu cianura (i.e. tehnologia noua se aplica cu costuri reduse cu aprox. 50% si are o rata de recuperare a metalelor din minereu de aprox. 95%, adica cu aprox. 30% mai mare decat in cazul tehnologiei cu cianura). Potrivit lui Nicolae Costache, inventia privind aceasta noua tehnologie de extractie a primit deja raportul favorabil de la Geneva, care confirma acordarea brevetului de inventie, inventia fiind acum deja publicata de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (World Intellectual Property Organization ).
Cei doi au aplicat initial noua tehnologie in Sierra Leone, acolo unde s-au si cunoscut. Conform relatarii sale, omul de afaceri Nicolae Costache deruleaza, de peste 6 ani, o serie de afaceri in minerit, in Sierra Leone, acolo unde fizicianul de origine letona Voldemars Belakovs isi desfasura activitatile de cercetare, dupa ce intrerupsese, pentru o perioada, viata de cercetare din marile institute stiintifice ale Europei si Americii.
Dupa ce si-au inregistrat noua tehnologie la Geneva, cei doi s-au stabilit in Romania, pentru a construi, in apropierea Sibiului, o masina pilot la scara semiindustriala, care sa puna in practica principiile tehnologice ale inventiei.
Constructia a fost terminata la inceputul anului 2011, iar rezultatele de eficienta au fost obtinute in scurt timp.
Conform celor doi, deja au fost desfasurate multiple cicluri de procesare de minereuri, cu rezultate excelente de recuperare a metalelor pretioase, demonstrand in practica eficienta noii tehnologii non-toxice si aplicabilitatea industriala a pricipiilor teoretice ale inventiei.
Conform explicatiilor lor, aplicand frecvente inalte, controlate din punctul de vedere al timpului, al nivelului frecventei si al energiei, in functie de specificul minereului, precum si o serie de catalizatori non-toxici, noua tehnologie determina dezintegrarea fizica a minereului pana la nivelul particulelor simple (coloidale) si reuseste sa dezintegreze si sa rupa legaturile compusilor chimici care formeaza minereul si sa elibereze metalele pretioase, care raman in stare libera, metale care ulterior sunt separate si colectate.
„Cu acesta tehnologie, nu ar mai exista nicio problema de substante toxice la Rosia Montana! Aurul poate fi scos si fara sa lasi otrava in urma!”, a declarat, in exclusivitate pentru noi, fizicianul de origine letona Voldemars Belakovs.
Odata ce au considerat ca au reusit sa demonstreze in practica viabilitatea si aplicabilitatea industriala a noii tehnologii non-toxice, cei doi promotori inovatori s-au concentrat in a-si face cunoscuta inventia, respectiv o tehnologie de recuperare a metalelor pretioase si strategice din minereuri, conceputa sa schimbe complet normele traditionale de minerit.
Cei doi afirma ca ofertele nu au intarziat sa apara, tehnologia atragand imediat atentia unor guverne si companii straine din Europa si Asia, dar ca Statul Roman si Rosia Montana Gold Corporation ignora alternativa la tehnologia cu cianura, fie ca refuza sa inteleaga potentialele beneficii ale aplicarii unei astfel de tehnologii, fie ca au alte interese, care nu includ nicio schimbare atunci cand este vorba despre proiectul minier de la Rosia Montana.
Contactata telefonic, Antoaneta Cojanu, directorul departamentului de comunicare al RMGC, ne-a declarat ca incearca sa obtina, in timp util, un raspuns la intrebarile pe care ziarul BURSA le-a adresat companiei, prin e-mail, referitoare la opinia conducerii RMGC in problema metodei, fara cianuri, de extragere a aurului, propusa de Nicolae Costache.
Insa raspunsul nu a venit, iar doamna Cojanu nu ne-a mai raspuns la telefon. (F.G.)
*

„Daca, intr-adevar, au inventat o noua metoda de extragere a aurului, se vor imbogati”, afirma secretarul de stat Marin Anton, la incheierea convorbirii cu reporterul BURSA.Ihi!Si eu cred la fel.Doar ca subiectul e altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *