In Dunare exista mai mult plastic decat peste

"Noi lăsăm ca 8 milioane de tone de materiale plastice să fie aruncate în fiecare an în oceane"
In Dunare exista mai mult plastic decat peste
In Dunare exista mai mult plastic decat peste

Mai multi cercetatori atrag atentia asupra factului ca natura se sufoca cu plastic. Studiile efectuate in Oceanul Arctic dar si asupra Dunarii au aratat ca, in apa, exista mai mult plastic decat larve de peste. Microplasticele sunt confundate de pesti cu hrana, iar acestea ajung prin consumul pestelui in organismul uman.

Un studiu efectuat de cercetatorii americani a scos la iveala faptul ca Oceanul Arctic a inceput sa acumuleze si sa depoziteze o cantitate mare de particule de plastic, provenita din zonele populate din sud. Microplasticele sunt particule cu dimensiuni foarte mici, reziduale, care au devenit o problema destul de importanta in relatie cu mediul, in special cel acvatic. Oamenii de stiinta spun ca aceste particule polueaza si alte medii, care intra in lantul alimentar, atunci cand animalele le inghit.

Rachel Obbard, cercetator la Colegiul Dartmouth din New Hampshire, a descoperit ca gheata arctica a fost contaminata cu astfel de particule de plastic. Cand gheata topita se filtreaza, hartia de filtru blocheaza nu doar nisip si alge, dar si o varietate de particule colorate. „Am vazut o multime de fire mici, unele bucati solide portocalii si rosii, si o gramada de noduli mici, albastri,” a amintit Obbard.

Microplasticele au fost gasite in toate nuclee de gheata luate din patru locatii diferite din regiunea arctica, care au fost departe unul de altul, ceea ce arata cat de intinsa este contaminarea cu particule de plastic.

Dunarea de plastic

Cercetatorii de la Universitatea din Viena au estimat ca in Marea Neagra sunt deversate zilnic peste patru tone de materiale poluante. Cercetatorii Departamentului de Limnologie (n.r – ramura a hidrologiei care studiaza conditiile de viata si organismele din apele dulci) si Oceanografie ai Universitatii din Viena au inceput acest studiu pentru a afla numarul de larve de peste de pe sectorul Viena-Bratislava. In urma cercetatorilor realizate oamenii de stiinta au ramas surprinsi sa constate ca numarul acestora nu numai ca este foarte mic, dar e mult mai redus decat numarul de particule de plastic care polueaza Dunarea. Conform articolului publicat in revista Environmental Pollution, la 1.000 de metri cubi de apa, pe sectorul Viena-Bratislava, sunt 317 particule de plastic si doar 257 larve de peste. Pentru a strange mostrele cercetatorii au folosit o plasa speciala, in forma de palnie, cu orificii cu diametrul de jumatate de milimetru.

Cele peste 1.500 de tone de materiale poluante care se revarsa anual in Marea Neagra nu includ si obiectele de plastic de mari dimensiuni, cum ar fi sticlele de plastic, si nici particulele mai mici de jumatate de milimetru. Conform cercetatorului Hubert Kickeis, 80% din materialul poluant descoperit in Dunare are origini industriale. Numai in Germania si in Austria, primele doua tari prin care trece fluviul, Dunarea este flancata de zeci de fabrici care produc si proceseaza plasticul. „Contributia acestor fabrici la poluarea fluviului este evidenta. Problema este agravata de efectele poluarii asupra puietului de peste care confunda particulele de deseuri cu alimente. Inghitirea acestor reziduri provoaca, in majoritatea cazurilor, intoxicatii care pot deveni mortale pentru pesti iar aceste substante nocive pot ajunge si in oameni”, explica Kickeis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *