Cum explica cercetatorii inteligenta cimpanzeilor

Cum explica cercetatorii inteligenta cimpanzeilor
Cum explica cercetatorii inteligenta cimpanzeilor

Unii cimpanzeii sunt mai inteligenti decat altii, iar diferentele in nivelul de inteligenta pot fi in mare parte explicate de genele pe care acestia le mostenesc, a indicat joi un studiu publicat in revista Current Biology si citat de Xinhua, potrivit AGERPRES.

Potrivit acestuia, in cazul animalelor extrem de inteligente si genetic similare cu oamenii, factorii de mediu ar putea fi mai putin importanti decat se credea anterior.

“Ca si in cazul oamenilor, genele conteaza atunci cand vine vorba despre abilitatile cognitive ale cimpanzeilor”, a explicat autorul principal al studiului, profesorul William Hopkins, de la Centrul pentru Neurostiinte Comportamentale de la Georgia State University (SUA).

“Aceasta nu inseamna ca genele sunt singurul factor determinant al abilitatilor cognitive, insa ele nu pot fi ignorate”, a adaugat cercetatorul.

Rolul geneticii in inteligenta a fost mult timp dezbatut in cercurile stiintifice. Studiile de pana acum au indicat ca performantele oamenilor la testele de inteligenta depind intr-o mare masura de genetica, insa pot fi afectate de factorii de mediu, cum ar fi educatia si statutul socio-economic, scrie Xinhua.

Pe de alta parte, rolul jucat de gene in inteligenta animala s-a bucurat pana in prezent de mai putina atentie din partea oamenilor de stiinta.

Noul studiu a implicat 99 de cimpanzei, cu varste cuprinse intre 9 si 54 de ani, care au avut de rezolvat 13 sarcini cognitive menite sa testeze o varietate de abilitati.

Cercetatorii au descoperit ca unele abilitati cognitive sunt in mod semnificativ ereditare la cimpanzei.

In plus, acestia au descoperit ca felul in care sunt crescuti cimpanzeii nu are efect asupra capacitatilor lor cognitive. Astfel, cimpanzeii crescuti de ingrijitori nu s-au descurcat mai bine la testele cognitive decat cei crescuti de propriile lor mame.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,195FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente