Ciment ecologic – inovatie in productia materialelor de constructii

Ciment ecologic - inova?ie în produc?ia materialelor de construc?ii
Ciment ecologic - inovatie in productia materialelor de constructii
Ciment ecologic – inovatie in productia materialelor de constructii

Recent un consortiu elvetian condus de catre specialisti ai Scolii Politehnice Federale din Lausanne (EPFL) a raportat despre finalizarea primei faze de dezvoltare a amestecului de ciment nou dupa componenta si structura. Potrivit dezvoltatorilor acestei tehnologii, amestecul va reduce semnificativ asa-numita amprenta de carbon lasata de industria producerii de beton industrial.

Exista toate motivele sa credem ca reducerea va fi de aproximativ 40 la suta, ceea ce este un indicator serios.

Dupa cum stim uzinele angajate in productia cimentului de constructii au un statut oficial de emitenti de cel putin 10 la suta din volumul total de dioxid de carbon care intra in atmosfera.

In acelasi timp ciment ca material de constructii este foarte popular, in principal, datorita stabilitatii sale. Amestecul dezvoltat in prezent de specialistii elvetieni cu participarea omologilor lor din India, Cuba si Brazilia are toate sansele sa devina un inlocuitor complet pentru aproximativ 50 la suta din volumul standard de ciment de constructii Portland utilizat in productia betonului modern.

Acei inlocuitori ai cimentului Portland care sunt utilizati in productia industriala a materialelor de constructii de astazi sunt nimic decat o zgura obisnuita, un produs secundar al productiei de otel. De asemenea, ca substitut este folosita si cenusa volatila, produs secundar al functionarii centralelor electrice alimentate cu carbune. Cu toate acestea, in cantitati suficiente aceste materiale nu ajung in productie. In general, cota totala a substitutului artificial in volumul cimentului Portland produs astazi, utilizat in productia de beton, nu are dreptul de a se numi suficienta, aceasta variaza de la 15 la 20 la suta.

Amestecul inovator pe care dezvoltatorii au numit LC3 (Limestone Calcined Clay Cement) are in compozitia sa calcarul marunt, zdrobit cu grija, si lutul ars. Calcarul este cunoscut ca material comun, extras in cariere. Specialistii au reusit sa stabileasca ca in conditiile de amestec ale materialelor, lutul calcinat sau mai degraba aluminati reactioneaza cu carbonatul de calciu continut in calcar. Rezultatul acestei reactii este aparitia pastei de ciment, solide datorita porozitatii minime. Trebuie subliniat faptul ca pana de curand aceste materiale au fost folosite ca inlocuitori pentru cimentul Portland, dar nu si impreuna, ci separat. Anume acesta este motivul pentru care procentul de utilizarea lor in procesul de producere a ramas scazut. Amestecul inovator LC3 poate fi un inlocuitor complet al cimentului Portland, circa 50 la suta din volumul total, fara a fi nevoie de a schimba caracteristicile operationale ale materialului deja gata.

Dezvoltatori ai tehnologiei noi sunt siguri ca amestecul LC3 are toate sansele sa devina un fel de „standard de aur” in productia de ciment. Pana in prezent au fost finalizate cu succes doua proiecte-pilot pentru a testa materialul, toate din care a confirmat fiabilitatea tehnologiei inovatoare, comoditatea de functionare si integrarea in linii de productie deja operate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *