Tasuleasa Social reabiliteaza in Muntii Calimani un traseu unic: Drumul Mariei Theresia

  T??uleasa Social reabiliteaz? în Mun?ii C?limani un traseu unic: Drumul Mariei Theresia
  Tasuleasa Social reabiliteaza in Muntii Calimani un traseu unic: Drumul Mariei Theresia
  Tasuleasa Social reabiliteaza in Muntii Calimani un traseu unic: Drumul Mariei Theresia

  Voluntarii Tasuleasa Social lucreaza de zor la reabilitarea drumului istoric ”Maria Theresia” din Muntii Calimani, care leaga judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. Ei vor realiza aici o poteca tematica, cea mai lunga de acest fel din tara si singura care promoveaza informatii istorice. Aceasta va functiona ca traseu permanent de drumetie, maraton, semi-maraton, si mountain-biking.

  ”Lucrarile la Drumul Mariei Theresia sunt in toi. Voluntarii Tasuleasa lucreaza deja de cateva saptamani la reabilitarea drumului si la pregatirea acestuia pentru Maratonul Via Maria Theresia. In fiecare zi, cand rasare soarele, voluntarii pornesc si urca in Muntii Calimani cu tot echipamentul necesar amenajarii drumului istoric de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. In data de 16 august va fi inaugurat printr-un eveniment de maraton, semi-maraton, mountainbike si drumetie. Scopul acestui proiect este unul care impleteste sportul montan cu istoria si turismul montan cu voluntariatul”, informeaza Tasuleasa Social.

  Pana in 30 iulie, Tasuleasa Social va reabilita drumul Mariei Theresia prin actiuni de curatare a potecii de pietre si elagare a vegetatiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi si noapte, prin amenajarea locurilor de popas si hidratare, precum si prin amplasarea de panouri informative bogate in date istorice si povesti ale locurilor: ”Acest drum istoric, numit Drumul Mariei Theresia, a fost construit cu sute de ani in urma, cu scopul initial de alimentare a frontului si amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legaturi intre doua provincii istorice. De atunci si pana in prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el ramanand aproape intact sub culmile innegurate ale Calimanilor. Din campusul de la Tasuleasa Social, Muntii Calimani se vad mereu pe vreme buna, veghind asupra asociatiei. Acum, si asociatia si-a propus sa vegheze asupra lor. Realizarea potecii tematice in Muntii Calimani este o sansa pentru noi toti sa ne intelegem mai bine trecutul (istoria) si viitorul (cadrul natural si padurea) si sa le putem proteja”.

  Inaugurarea potecii tematice ”Via Maria Theresia” va avea loc in data de 16 august. Cu aceasta ocazie, Tasuleasa Social si Raiffeisen Bank organizeaza maratonul cu acelasi nume. Competitia sportiva se adreseaza deopotriva amatorilor si profesionistilor si cuprinde trei probe: maraton montan (42, 195 km), semi-maraton (21, 0795 km) si mountain-biking (42, 195 km). Traseul are caracter permanent si isi va pastra destinatia sportiva si de agrement. Acesta va ramane deschis pe tot parcursul anului. Pana acum s-au inscris peste 80 de participanti la competitie.

  Proiectul ”Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul si cel mai important se refera la cresterea constientizarii importantei naturii, a padurilor si a parcurilor nationale, dar si a practicarii sporturilor in aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se refera la promovarea si punerea in valoare a unui drum – monument istoric – contribuind in acest fel la educatia tinerilor. In subsidiar, promovarea Parcului National Calimani si dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scaderea infractiunilor forestiere, datorita prezentei in teren a unui numar cat mai mare de turisti, drumeti si sportivi.

  Via Maria Theresia este un drum istoric aflat in Muntii Calimani, construit in urma cu sute de ani, cu scopul de a sustine trupele militare graniceresti ale imperiului Austro-Ungar cu armament si hrana. In prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune partial unui traseu turistic destul de putin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turisti. Putinii drumeti care se incumeta sa il strabata nu stiu faptul ca drumul lor, care leaga judetul Bistrita-Nasaud de judetul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina. La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca marturie a unei epoci demult apuse se adauga si valoarea cadrului natural al Muntilor Calimani. Pentru ca aceste valori sa nu se piarda, Tasuleasa Social reamenajeaza, repara si marcheaza Drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, in acelasi timp reabilitandu-l cultural si istoric prin panouri informative care spun povestea seculara a celor care l-au construit si l-au strabatut. Informatiile care sunt prezentate prin panouri vizeaza, de asemenea, comportamentul corect pe munte si reguli de protejare a naturii.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *