Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat

Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat

Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat. Specialistii au constatat ca, cu cat petreci mai mult timp in trafic, fie ca pieton fie ca sofer, cu atat esti mai predispus la infarct.

Aerul poluat contine micro-particule de praf si funingine, potrivit Daily Mail, care patrund prin caile respiratorii in plamani si inima.

Jon Ayres, profesor de medicina respiratorie si a mediului la Universitatea Birmingham, spune ca „aceste particule cresc riscul problemelor respiratorii si pot cauza si o ingrosare a sangelui. Asa ca, daca suferi de o boala de inima, este posibil ca acestea sa contribuie la producerea unui infarct”.

Aerul poluat nu dauneaza doar inimii si plamanilor, ci este foarte periculos si pentru cei bolnavi de astm, care pot avea atacuri foarte dese. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te protejezi cat de cat de aceasta problema.

Evita strazile principale

Un studiu recent arata ca un om care merge pe o artera principala a unui oras aglomerat inhaleaza un aer poluat echivalent cu 48 minute de fumat. Daca alegi strazile mai putin cunoscute, vei evita numarul exagerat de mare de masini, dar si autobuzele, care circula cu preponderenta pe strazile principale. Autobuzele, avand motoare pe motorina, emit particule ultra-fine care ajung in plamani mult mai repede.

Daca este posibil, alege o strada unde sunt plantati cat mai multi copaci sau care este in apropierea unui parc. Fan Chung, profesor la Colegiul londonez Imperial, te sfatuieste sa eviti si tunelurile sau strazile strajuite de cladiri foarte inalte, care nu faciliteaza dispersarea prafului. Acolo intotdeauna cantitatea de praf este periculos de mare.

Cumpara niste plante de apartament

Petrecem foarte mult din timpul nostru in afara casei, dar potrivit unui studiu facut de Agentia Americana de Protectie a Mediului, gradul de poluare din casa este mai ridicat decat cel de afara.

Produsele de curatenie, cele de improspatare a aerului, covoarele sintetice sau ecranele televizoarelor emit chimicale numite compusi organici volatili, care au fost corelate clar cu cancerul. Cercetatorii de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, au gasit un risc crescut considerabil la copiii care aveau de-a face cu acesti compusi in casele lor.

Renunta la produse de improspatare a aerului si, mai bine, tine fereastra deschisa. Ai putea cumpara plante de apartament, care reduc destul de mult gradul de poluare. Fotocopiatoarele emit foarte multi compusi toxici, asa ca ai grija la birou sa nu stai prea aproape de un asemenea aparat.

Evita sa mergi pe trotuar prea aproape de strada

Barbatul cavaler care merge pe marginea trotuarului pentru a proteja o doamna de apropierea prea mare de banda pe care ruleaza masinile ii apara, fara sa stie, si sanatatea. Cercetatorii de la Colegiul Imperial arata ca cel mai mult praf se aduna in imediata vecinatate a carosabilului.

De asemenea, daca astepti culoarea verde ca semaforului ca pieton, nu sta prea aproape de masinile care circula. S-a constatat ca in momentul in care acestea pornesc de pe loc genereaza o cantitate mult mai mare de praf si alte materiale poluante decat atunci cand merg neintrerupt.

Copiii au un metabolism mai ridicat decat al adultilor, fapt pentru care respira mai des, ceea ce inseamna ca inspira mai mult aer toxic. Asa ca ai grija pe unde ii lasi sa circule.

Plimba-te prin ploaie

Schimbarile de vreme influenteaza nivelul de poluare, conform profesorului Jon Ayres, director al Comitetului Efectelor Medicale ale Poluantilor Aerului, care afirma ca „atunci cand este vant, poluarea este mai putina, caci vantul disperseaza particulele. Dar in zilele calduroase, se produce o inversare a curentilor de aer si aerul cald mentine emisiile nocive la nivelul solului”.

Se pare ca, in zilele calduroase, mult mai multe persoane vin la spital cu probleme respiratorii si cardio-vasculare.

Conform profesorului Ayres, problema este ca tocmai in zilele calduroase oamenii ies sa se plimbe sau sa alerge. El sfatuieste ca cea mai sigura perioada a zilei pentru asemenea activitati este dimineata, cand poluarea este minima. O zi ploioasa este de asemenea foarte benefica, intrucat ploaia mai spala din particulele poluante.

Nu alerga sau merge cu bicicleta in zone cu trafic intens

Poate ti se pare ca faci un lucru bun pentru sanatatea ta daca alergi pe un trotuar dimineata, dar conteaza foarte mult ca acesta sa se afle intr-un parc, si nu pe marginea drumului. Prin exercitiul fizic, vei inspira o cantitate mai mare de aer, inhaland astfel de 3 ori mai multe substante nocive care se vor duce direct la inima si plamani.

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au monitorizat persoane care au alergat timp de o ora pe trotuarul unei artere cu trafic intens. Se pare ca particulele inhalate provoaca inflamatii in corpul lor, blocand circularea normala a sangelui, fapt care putea duce la stop cardiac.

Unii experti spun ca ciclistii inhaleaza de cinci ori mai mult praf decat ceilalti participanti la trafic.

Fii atent la aerul de la marginea marii

Toata lumea stie ca mersul pe faleza este extrem de sanatos si multi merg in concedii la mare in mare parte datorita acestei gandiri. Profesorul Ayres spune totusi ca particulele de acolo pot provoca haos in organism. Amestecul dintre razele soarelui si substantele emanate de masini si fabrici industriale poate cauza inflamarea plamanilor.

Asa ca daca statiunea este plina de masini si exista si cateva fabrici prin apropiere, combinate cu caldura specifica litoralului, va rezulta tot un mediu nociv pentru organismul uman. Cel mai bine este sa folosesti dimineata si seara pentru plimbarile pe malul marii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *