Pastele sunt alimentul preferat in cele mai multe dintre cele 17 tari pe care Oxfam, o asociatie de 15 organizatii neguvernamentale care lupta impotriva saraciei, le-a ales de pe intreg globul. Exceptiile care sar in ochi sunt americanii, care prefera pizza oricarui alt aliment, si australienii, care au indicat ciocolata drept mancarea favorita.
Romania nu a fost inclusa in studiu, insa datele Eurostat arata ca romanii sunt printre cei mai modesti consumatori de carne sau unt ai Europei. In schimb, stau bine la consumul de cartofi, lapte sau vin. In 2009, preturile la mancare in Romania erau printre cele mai mici din UE, fara a lua insa in calcul puterea de cumparare a romanilor.
Studiul Oxfam arata ca, in 2011, cresterea preturilor la alimente a adancit si mai mult ruptura intre statele dezvoltate si cele sarace. Cei mai multi cetateni ai tarilor dezvoltate declara ca au intotdeauna destula mancare, in timp ce in Africa, doar aproximativ 25% dintre locuitorii unor state precum Tanzania, Kenya sau Ghana pot spune acest lucru. In Mexic sau Pakistan, proportia cetatenilor care spun ca nu au mereu destula mancare a devenit majoritara.
Majoritatea cetatenilor din cele 17 state incluse in studiul Oxfam se plang ca pretul este principala ingrijorare atunci cand vine vorba de mancare. Exceptie fac cei din Kenya sau Tanzania, unde oamenii sunt preocupati de simpla existenta a hranei. In India si Filipine, cetatenii sunt preocupati in primul rand de cat de sanatoasa si nutritiva este mancarea lor. Rusia iese in evidenta ca singura tara din acest studiu unde cetatenii sunt in primul rand interesati de cat de sigur este procesul de fabricare a mancarii pe care si-o achizitioneaza.
Tot banii sunt principalul factor de schimbare a dietelor, mai arata studiul. Oamenii renunta la anumite alimente pentru ca sunt prea scumpe.
Cresterea pretului la petrol si implicit la transportul alimentelor afecteaza cel mai mult sursele de hrana, considera cei intervievati de Oxfam. Australienii si locuitorii Africii de Sud pun lipsa alimentelor pe seama calamitatilor naturale si a conditiilor meteo. In Germania si Spania, cetatenii spun ca actiunile marilor companii influenteaza cel mai mult sursele de hrana.
Romania: lapte si cartofi din belsug, mai putina carne si unt
Cele mai recente date ale Eurostat privind consumul de alimente din Romania sunt la nivelul anilor 2008-2009. Astfel, un roman manca in medie 68 kg de carne pe an, in 2008, numarandu-se printre cei mai modesti din UE la acest capitol. Doar in Slovacia (64 kg per capita) si in Marea Britanie (52 kg per capita) se manca mai putina carne decat in Romania. Cei mai mari consumatori de carne din UE erau portughezii, care mancau in medie 112 kg pe an.
Si la consumul de unt romanii stau la fel de rau in Europa. In 2009, un roman manca in medie 700 grame de unt pe an. Majoritatea statelor UE consuma mai mult unt decat Romania. Totusi, romanii nu se puteau compara cu bulgarii, codasii Europei la acest capitol: 90 de grame pe an. Recordul la consum de unt era detinut de Franta, cu 7,86 kg per capita. Alti mari consumatori de unt sunt belgienii, germanii, estonienii si austriecii.
Laptele este printre cele mai bine vandute alimente in Romania. In 2009, romanii beau in medie cate 100 kg de lapte pe an, fiind depasiti la acest capitol doar de irlandezi (cu un record european de 138,8 kg pe an), de estonieni si de ciprioti. In comparatie, bulgarii detineau recordul negativ la consumul de lapte: aproximativ 8 kg pe an.
Fiecare roman manca in 2009 aproximativ 89 kg de cartofi pe an, situandu-se peste media europeana. Cei mai mari consumatori de cartofi erau insa locuitorii Letoniei, cu 178 kg per capita anual. Alti mari consumatori erau in Grecia (103 kg per capita) si Polonia (118 kg per capita). Bulgaria se afla din nou la coada clasamentului, cu un consum mediu anual de 37 kg de cartofi per capita.
In ce priveste vinul, Romania se afla in 2009 pe la mijlocul clasamentului european, cu 23,7 litri de vin per capita, in medie. Recordul european era detinut de Luxemburg, cu 57,3 litri per capita, urmat de Franta (48 litri per capita) si Portugalia (42,8 litri per capita). Cel mai putin vin din Europa beau polonezii, cu doar 2 litri per capita anual. Nici tarile baltice nu depaseau un consum de 10 litri pe cap de locuitor.
La nivelul anului 2009, preturile la mancare erau cele mai scazute din Europa, comparativ cu media UE. In Romania, alimentele erau cu 35% mai ieftine decat media UE, iar in Bulgaria cu 34% mai ieftine. Pe de alta parte, in Norvegia mancarea era cu 52% mai scumpa decat media UE, fiind urmata in clasamentul mancarii scumpe de Elvetia (43% mai scump fata de media UE) si de Danemarca (33% mai scump fata de media UE).
Mancarurile preferate pe glob:
Olanda: paste si mancare chinezeasca
Rusia: carne si cartofi
Mexic: mancare traditionala, mancare chinezeasca
Filipine: pui, mancare traditionala
Africa de Sud: paste, pizza
Spania: paella, paste
India: mancare traditionala, orez
Marea Britanie: friptura, paste
Australia: ciocolata, paste
SUA: pizza, friptura
Brazilia: lasagna, orez
Germania: paste, pizza