Volga, cel mai mare fluviu din Rusia, a inceput sa sece in mod vertiginos

Volga, cel mai mare fluviu din Rusia, pe cale să sece
Volga, cel mai mare fluviu din Rusia, pe cale sa sece
Volga, cel mai mare fluviu din Rusia, pe cale sa sece

O catastrofa ecologica de proportii ameninta Rusia, atentioneaza oameni de stiinta si ecologisti din Tatarstan. Sub semnul amenintarii s-a pomenit fluviul Volga, care dupa caldura anormala si seceta din aceasta vara a inceput sa sece in mod vertiginos.

Nivelul de apa din bazinul Kuibasev scade in ritm alert, iar acest lucru ameninta cu disparitia a 80% din fauna piscicola locala. In ceea ce priveste chiar fluviul Volga, el este pe cale sa se transforme intr-o balta. Vara lui 2010, care a fost una marcata de incendii devastatoare, de o seceta anormala si de distrugerea unei bune parti a recoltei, continua sa afecteze natura Rusiei.

In republica Tatarstan canicula a distrus in totalitate zeci de rauri, au fost serios afectate 79 de rauri cu lungimea de peste 100 de kilometri si 260 de rauri cu lungimea de 60 de kilometri, releva cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Imensele prejudicii aduse hidrosistemului rus sunt atestate de starea jalnica a raului Kazanka, un afluent important al fluviului Volga pe malul caruia care se afla capitala Tatarstanului.

Kazanka a secat aproape in totalitate, transformandu-se practic intr-un paraias: in multe locuri, el poate fi trecut fara sa te uzi la picioare. ‘Volga s-a transformat deja in proportie de 80 la suta intr-o balta’, a declarat presedinta Consiliului stiintific pentru probleme de ecologie din cadrul Academiei de Stiinte a Tatarstanului, Venera Latapova. Din cauza scaderii dramatice a nivelului de apa, s-a majorat continutul de substante nocive din Volga, care depaseste de peste 2 ori nivelul de concentratie admis.

Acest lucru ameninta sanatatea populatiei, mai ales ca Volga si bazinul Kuibasev alimenteaza cu apa numeroase localitati. Potrivit biologului Risan Sabirov, daca lucrurile nu vor fi remediate, pana anul viitor va disparea doua treimi din fauna bazinului de pa Kuibasev, iar regiunea va fi parasita de 90% din mamifere.
Cu toate acestea, inaltii functionari regionali responsabili de ecologie nu impartasesc acest punct de vedere pesimist. In opinia lor, starea in care se afla Volga este una proasta, dar nu catastrofala. Ei considera ca secarea Volgai este un fenomen provizoriu, iar principala problema o constituie acum calitatea apei livrate populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *