Stres si insomnie din cauza poluarii fonice

0
508
Stres şi insomnie din cauza poluării fonice
Stres si insomnie din cauza poluarii fonice

Stres si insomnie din cauza poluarii fonice
Stres si insomnie din cauza poluarii fonice

Cu o populatie de peste 100.000 locuitori, Suceava va avea o harta de zgomot a zonelor cu valori peste limitele legale admisibile. Zgomotul este vinovat de accelerarea ritmului cardiac si a celui respirator, modificari ale presiunii sanguine, slabirea atentiei, leziuni ale timpanului si diminuarea reflexelor

Municipiul Suceava va avea o harta de zgomot, informeaza directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, Iluta Cocris. Demersul include mai multe etape: anul viitor, deliberativul municipal va trebui sa includa in bugetul local fondurile necesare intocmirii documentatiei. Potrivit lui Cocris, aceasta din urma va cuprinde un studiu, harta efectiva cu principalele artere ale urbei si valorile indicatorului de zgomot inregistrate in punctele nevralgice. Seful APM precizeaza ca in 2012 este obligatorie realizarea documentatiei, pe baza banilor alocati de la bugetul local, si ca, in lipsa fondurilor necesare platii specialistilor, proiectul nu va putea fi materializat. In cele din urma, in 2013, pe baza documentatiei amintite, va fi aplicat Planul de actiune pentru diminuarea zgomotului in zonele in care nivelul indicatorului specific este frecvent depasit.

Panouri fonoabsorbante si garduri vii

„Este vorba despre masuri de fluidizare a traficului, realizarea de panouri fonoabsorbante si garduri vii, la fel ca in tarile civilizate, toate fiind de natura sa absoarba aproape in integralitate zgomotul produs de circulatia rutiera”, explica directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, Iluta Cocris. Monitorizarile APM releva ca una dintre cauzele zgomotului din municipiul Suceava este traficul intens. Principalele zone in care indicatorul prezinta frecvente depasiri sunt cele din dreptul Parcului central, precum si de la intersectia dintre Calea Unirii si strazile Mirauti si Petru Rares.„In municipiul Suceava, nivelul de zgomot va scadea o data cu realizarea centurii ocolitoare si preluarea traficului greu de artera ocolitoare”, subliniaza Iluta Cocris. Toate acestea se petrec si pe fondul ridicarii gradului de motorizare, de la 47 de autovehicule la mia de locuitori in 1991, la peste 200 de masini la mia de locuitori, in prezent.

Discotecile sunt vinovate

Conform datelor APM, in localitatile urbane, ponderea majora a surselor de poluare fonica o detin sursele mobile, adica cele din traficul rutier. De asemenea, strazile de categoria a IV-a prezinta un „izvor” de zgomot ridicat, la originea acestuia fiind suprafetele de rulare deteriorate. Primarul Ion Lungu sustine ca deranj provoaca si unele activitati economice, precum discotecile si localurile cu program nocturn.

In cadrul programului „Politica si guvernare pe linie de mediu”, municipalitatea suceveana are in vedere un parteneriat cu Ministerul Mediului. Programul isi propune luarea de masuri de reducere a zgomotului din localitatile urbane, edilul-sef Ion Lungu spunand ca multi suceveni au reclamat la Primarie poluarea fonica ridicata.

Zgomotul poate imbolnavi inima

In programul amintit, administratia municipala va participa cu 2% din valoarea proiectului, la nivel national fiind alocate 10 milioane de euro. Conform legislatiei in vigoare municipiul Suceava, avand o populatie de peste 100.000 locuitori, va trebui sa-si realizeze propria harta de zgomot a zonelor cu valori peste limitele legale admisibile. Harta va aduce avantaje in domeniul imobiliar, contribuind la incurajarea dezvoltarii de noi perimetre rezidentiale, precum si la stabilirea cat mai corecta a pretului terenurilor si locuintelor.

Zgomotul poate produce tulburari neurovegetative cum ar fi accelerarea ritmului cardiac si celui respirator, modificari ale presiunii sanguine, slabirea atentiei, leziuni ale timpanului si diminuarea reflexelor. In cele mai multe cazuri, poluarea fonica ridica nivelul stresului din timpul zilei, provoaca insomnii, putand conduce chiar la atacuri de inima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.