Un grup de 25 de masteranzi de la Facultatea de Biologie din Iasi, Specializarea Consiliere de Mediu, au realizat o prima aplicatie de studiu inedita. Aceasta s-a desfasurat in Rezervatia paleontologica Repedea din judetul Iasi. Dincolo de informatiile documentare despre aceasta rezervatie naturala, studentii au avut ocazia de identifica in mod propriu problemele de mediu existente si de a gasi eventuale solutii pentru rezolvarea acestora. Proiectul s-a incheiat printr-o actiune concreta de ecologizare a zonei, prin strangerea deseurilor existente.
„Desi, la scara redusa, proiectul si-a propus si constientizarea populatiei asupra problemelor reale privind protectia mediului inconjurator, precum si asupra factorilor care ne afecteaza sanatatea. Si nu dintr-un sentimentalism romantic fata de creatie si nici din utilitarism, ci pentru ca natura inconjuratoare nu mai poate fi considerata ca o infrastructura inerta pe care omul o poate manevra dupa bunul lui plac”, se arata in comunicat.
In prezent, o problema importanta, atat pentru mediu cat si pentru populatie o constituie gestionarea reziduurilor si integrarea acestora in circuitul agricol productiv. Fie ca este vorba de abandonarea dezordonata, fie ca este vorba de depozitarea pe platforma sistematizata, prezenta reziduurilor organice poate fi „reperata” cu usurinta prin prezenta mirosurilor neplacute, a insectelor si pasarilor, dar si prin imaginea degradanta a terenului utilizat necorespunzator.
Dar dincolo de aceasta imagine perceptibila simturilor, se afla fenomenele complexe care contamineaza subteranul cu substante nocive ce pot necesita decenii sau chiar secole pentru a se realiza neutralizarea lor.
De asemenea, o problematica complexa o ridica si apele reziduale, pentru care actualele tratamente fizico chimice, practic, inlocuiesc o serie de compusi nocivi cu altii mai putin nocivi, dar cu implicatii inca greu de evaluat pentru sanatatea noastra pe termen lung, in conditiile in care namolurile rezultate din statiile de epurare ocupa suprafete tot mai mari de teren.
Sursa: Realitatea TV