Patru motive pentru care sa plantam copaci

1
2577

Un aer mai pur, un sol mai bogat, un loc racoros, un adapost calduros, un „bucatar” exceptional, care ne ofera cele mai imbelsugate sortimente de fructe, un arhitect desavarsit in peisagistica naturii, care ne umple de liniste si relaxare, iata doar cateva dintre beneficiile pe care le au in viata noastra robustii si longevivii copaci.

plantare-copaci.jpg

Cu totii cunoastem privilegiile pe care ni le ofera prezenta copacilor in mediul in care traim, dar in putine dati ne-am intrebat cat de mare este impactul pe care aceste plante viguroase si statornice il au asupra vietii noastre de zi cu zi si, mai ales, asupra sanatatii noastre. Starea noastra de bine, starea generala fizica si cea psihica, depind in mare masura si de felul in care relationam zinic cu natura si, implicit, cu frumosii copacei.

O viata sociala sanatoasa

Ati observat vreodata cat de puternice sunt efectele pe care le au copacii asupra vietii noastre sociale? Daca nu, e bine sa stiti ca pe langa faptul ca ne fac existenta mai placuta si ne ofera bucuria de a le observa zi de zi frumusetea, arborii, detasandu-ne de cotidian, ne ajuta sa ne insanatosim mai repede dupa boli sau afectiuni, oxigenul si culoarea verde fiind printre factori terapeutici esentiali in recuperare. Cercetarile au dovedit ca, in urma unei operatii, pacientii se recupereaza mai repede in cazul in care sunt ingrijiti intr-o camera de spital cu vedere spre o curte sau gradina cu arbori, decat daca stau intr-o incapere inchisa, fara vizibilitate spre natura.

De asemenea, pe langa faptul ca simpla activitate de a privi copacii sau de a ne relaxa intre ei ne da o senzatie de calm, impacare, liniste si destindere, aceste plante sunt si un bun loc de intalnire si ne ajuta sa ne amintim cu drag de vremurile copilariei sau de alte evenimente importante, longevitatea lor fiind martora a numeroase momente unice din viata noastra. Sentimentul este automat unul de armonie si un lucru stim sigur: daca vrem sa ne reamintim clipe deosebite din trecut, copacii spectatori vor fi primii care ne vor oferi cadrul adecvat pentru a le retrai.

O comunitate „verde” unita

Dar, ce ziceti de calitatea exceptionala a arborilor de a ne face sa ne simtim integrati intr-o comunitate careia ii pasa de mediul inconjurator si care se preocupa de frumusetea peisagistica rurala si urbana? Intr-adevar, copacii sunt un element substantial in planurile de amenajare a strazilor, parcurilor si oraselor, iar aranjamentele arhitecturale necesare presupun implicarea mai multor persoane si grupuri pentru realizarea lor. Asadar, atunci cand ne pasa de copacii din jurul nostru, ne pasa si de ceea ce ne oferim noua si celorlalti, din punct de vedere estetic, arborii daruindu-ne, dupa caz, intimitate sau perspectiva, fiind de multe ori un pivot in gestionarea traficului pietonal.

Un ambient placut

Sa nu uitam insa si de beneficii ambientale pe care ni le ofera pomii. Ei schimba radical mediul in care traim prin moderarea temperaturii si racorirea zonelor calde, imbunatatirea calitatii aerului, conservarea si recircularea apei, prin retinerea acesteia si infranarea inundatiilor, dar si prin adapostirea animalelor salbatice, ferindu-le de vant si ploaie.

Vara, copacii tempereaza caldura, daruindu-ne racoare, moderand efectelor vantului, soarelui, ale ploii si ale luminii puternice. Iarna, in schimb, soarele reuseste sa ne incalzeasca, deoarece majoritatea copacilor isi pierd frunzele si permit razelor de soare sa ne mangaie.

Datorita arborilor, se imbunatateste constant calitatea aerului, frunzele acestora filtrand aerul si indepartand praful si alte particule, prin absorbtia dioxidului de carbon. Pentru a forma carbohidratii necesari functiilor vitale, copacii mai absorb din aer si alte substante nocive precum ozon, monoxid de carbon si dioxid de sulf, proces in urma caruia se emana esentialul oxigen. In mod cert, prezenta copacilor in mediul ambient restaureaza echilibrul acestuia, viata plantelor si animalelor, precum si intreaga activitate a naturii.

O economie sesizabila

Si ce-ati spune daca beneficiile pe care le ofera copacii nu se opresc doar aici, ci se impregneaza si asupra laturii economice ? Ei bine, s-a constatat ca cei care locuiesc in zone pline de copaci, cu multa umbra si racoare, fac o reducere de 10-15% la consumul generat de folosirea aerului conditionat. Si nu numai atat! De asemenea, economiile sesizate la nivelul unei intregi colectivitati rurale sau urbane, sunt mult mai mari in ceea ce priveste reducerea consumului de apa si curent, in cazul in care zonele sunt amenajate cu arbori din ce in ce mai densi.

Prin urmare, sa pretuim copacii si sa plantam cate unul, de cate ori putem si unde avem posibilitatea. Care este momentul cel mai potrivit pentru a da viata unui arbore? Ei bine, „momentul cel mai oportun pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Momentul cel mai bun de acum incolo este sa il plantam acum”, spune un binecunoscut proverb chinez.

Sursa: EcoKids, Trees are good, Health Yahoo, Quote Garden

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.