Depozit de date moleculare si protectia mediului la UVT

  Depozit de date moleculare si protectia mediului la UVT

  Substantele nocive vor fi identificate la nivel molecular in Timis. O baza de date cu acest tip de substante din Timis si Csongrad, Ungaria, va fi formata cu scopul de a proteja mediul. Locurile unde exista ierbicide, detergenti etc. vor fi identificate prin GPS, iar locuitorii avertizati de efectele acestora.

  Proiectul „Depozit complex de date moleculare pentru protectia mediului” derulat de Facultatea de Fizica a Universitatii de Vest din Timisoara vizeaza realizarea unui depozit de date moleculare. Acesta poate fi utilizat in probleme de protectia mediului, dar si in identificarea substantelor nocive pana la nivel molecular, precum si localizarea lor in zona Timis – Csongrad, Ungaria. „Cineva isi spala masina in rau. La doua sute de metri o alta persoana bea apa din acelasi rau si se poate imbolnavi. Prin acest proiect, noi le oferim oamenilor informatii despre cum pot interveni sa nu pateasca nimic”, exemplica rolul proiectului Madalin Bunoiu, cancelarul Facultatii de Fizica. Substantele sunt identificate la nivel de molecula, iar locuitorilor din zonele unde exista acestea le sunt prezentate metode de evitare a lor, dar si metode de protejare in cazul unui contact cu substantele periculoase. Totodata, oamenii sunt sfatuiti si cu privire la felul in care pot proteja natura de efectele negative ale substantelor nocive.
  Madalin Bunoiu spune ca oamenii vor fi informati despre existenta locurilor unde se afla substante nocive. Deversari de ierbicide, detergenti si alte asemenea vor fi localizate prin GPS.
  „Problemele ivite in protectia mediului pot fi rezolvate doar prin abordari stiintifice complexe, multidisciplinare, profesioniste. Intrucat elaborarea unor asemenea proceduri reprezinta o serioasa provocare pentru specialistii dintr-un singur domeniu, depozitul de date moleculare, interdisciplinar, propus spre dezvoltare, ar ajuta la completarea golului de informatii existent”, a precizat cancelarul Facultatii de Fizica din cadrul UVT. Depozitul de date va fi interconectat (poate prelua si transmite date structurate) cu alte baze de date din Uniunea Europeana.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *