12 milioane de lei – atat cere despagubire Uniunea Crescatorilor de Pasari de la Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Gestul vine dupa ce, saptamana trecuta, seful Institutului pentru Studii Alimentare a declarat ca peste 90 la suta din ouale care se gasesc in magazinele din Romania au hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatate, care provin de la gainile crescute in custi.
„Ne-a afectat imaginea, dar si productia de oua a celor din Uniunea Crescatorilor de Pui. Ii cerem despagubiri in valoare de 12.000.000 de lei”, a declarat, miercuri, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania (UCPR), Ilie Van.
Mencinicopschi: UCPR incalca dreptul consumatorilor de a fi informati corect
In replica, Mencinicopschi spune ca se va apara in instanta, daca presedintele UCPR in cere despagubiri. „Mi-am facut datoria de specialist, aceea de a informa consumatorul despre calitatile nutritionale ale oului si despre provenienta acestora. Si noi in putem da in judecata daca au ceva de ascuns. Nu cred ca ar trebui sa escaladeze aceasta chestiune care are la baza tocmai incalcarea legislatiei europene de catre Asociatia Crescatorilor de Pasari si ma refer aici la drepturile consumatorilor de a fi informati corect”, se apara cercetatorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
”Oamenii trebuie sa stie ce consuma si sa aleaga in cunostinta de cauza. In plus, aceasta reactie a UCPR va arunca o lumina nefavorabila si asupra imaginii Romaniei in Uniunea Europeana. Vom arata ca in tara noastra se ingradesc drepturile consumatorilor. Mai mult, daca vor sa sustina productia autohtona, atunci de ce nu apara si interesele celorlalti producatori de oua – cele cu cifra 0 sau 1, spre exemplu?”, se intreaba directorul ICA.
Seful crescatorilor de pui, suparat de distrugerea productiei autohtone de oua, spune ca directorul ICA a dezinformat consumatorul, cu lucruri total neadevarate. Potrivit lui Van, cifra 3 inscrisa pe coaja oualor nu ar arata calitatea acestora, ci modul in care sunt crescute gainile.
Nutritionistii sustin ca ouale cu cifra 3 sunt slabe calitativ
Profesorul Mencinicopschi spune ca gainile care dau ouale ce sunt inscriptionate cu cifra 3 provin de la gaini crescute in baterie, care stau cate 7-8 intr-un spatiu ingust.
Si medicii nutritionisti sustin cele spuse de directorul ICA.
„Categoric ca ouale inscriptionate cu cifra 3 sunt mai slab calitative decat celelalte (notate cu 0, 1, 2 – n.r.), pentru ca gainile sunt crescute in conditii empirice. Stau cate 6-8 gaini intr-o baterie, sunt hranite haotic si nu vad lumina zilei, ci doar pe cea a becului. Li se aprinde lumina ca sa li se induca pasarilor ca a venit o noua zi si, astfel, sunt hranite fortat. Deci, e logic ca acest oua cu cifra 3, provenite de la gaini crescute in baterie, sunt inferioare calitativ fata de cele obtinute de la pasarile crescute in aer liber. Aceste oua pot afecta sanatatea, in functie de imunitatea si de categoria de varsta a consumatorului”, declara dr. Vera Daghie, medic nutritionist.
Stampila de pe ou a devenit obligatorie si in Romania prin Ordinul nr. 73/2005 al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind inregistrarea unitatilor care cresc gaini ouatoare. Stampila este compusa dintr-un numar distinctiv care indica metoda de crestere a gainilor ouatoare, urmata de codul tarii unde a fost produs oul si un numar de identificare al unitatii.
Bateriile, interzise in Austria si Elvetia
„O cusca ramane o cusca! Producatorii trebuie sa inceteze sa le foloseasca, iar supermarketurile sa ofere consumatorilor si oua de la gaini crescute in aer liber. Animalele au drepturi, iar stampila de pe ou da puterea romanilor de a refuza sa cumpere ouale din baterii si sa le aleaga pe cele care indica ca animalele traiesc bine”, a spus saptamana trecuta Gabriel Paun, coordonatorul campanie Vier Pfoten, organizatie care se ocupa de protectia animalelor.
In ceea ce-i priveste pe organizatori, presedintele UCPR spune ca acestia nu cunosc modul de crestere al gainilor. „In plus, ne-au afectat imaginea noua ca uniune, dar si au distrus si productia autohtona de oua”, spune seful crescatorilor de pasari, Ilie Van.
Bateriile sunt niste custi foarte mici, in care cele 6-8 gaini traiesc intr-un spatiu care are suprafata unei coli de A4 si nu-si pot misca aripile sau picioarele. Tari precum Austria si Elvetia au interzis deja bateriile.
Sursa: Realitatea