Ambalajele alimentare pot fi periculoase

Recipientele din policarbonat, PET-urile si folia de aluminiu pot lasa in bauturi si in alimente substante nocive, care au fost asociate cu riscul aparitiei unor forme de cancer. Apa dintr-o sticla de plastic lasata in soare poate fi contaminata cu ftalati din materialul plastic. Aceste chimicale produc dezechilibre hormonale si cresc riscul de cancer.ambalaje alimentare

Banalele PET-uri in care sunt ambalate apa, sucurile si unele bauturi alcoolice pot deveni foarte periculoase in anumite conditii.

„In componenta ambalajelor de plastic se gasesc ftalati, iar acestia pot migra in lichidele din sticla. Anumite bauturi sunt mai -extractive- decat altele, atragand o concentratie mai mare de ftalati din ambalajul de plastic. Este vorba despre cele acide, cum sunt alcoolul (bere, vin, vodca), otetul si borsul. Consumul acestora ar trebui evitat sau cel putin redus”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Migrarea ftalatilor din plastic este mai puternica atunci cand PET-urile sunt expuse direct la caldura si la lumina solara. Daca, de exemplu, lasam in acest sezon o sticla cu apa sau cu suc in masina, la o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius, nu ar trebui sa mai bem lichidul din ea.

Efectele nocive ale ftalatilor nu se fac resimtite imediat, ci in timp. Ei au capacitatea de a perturba sistemul hormonal si de a favoriza aparitia cancerelor hormono-dependente, cum sunt cele de san, uterin si de prostata. Bebelusii sunt mai expusi efectelor nocive ale ftalatilor, deoarece organismul lor este mai sensibil.

Bisfenolul perturba hormonii

Si alte materiale plastice, cum sunt cele de tip policarbonat, pot fi periculoase pentru sanatate. Acest plastic rigid si incasant din care se confectioneaza anumite biberoane, borcane, caserole si alte ambalaje alimentare contine bisfenol A (BPA), o substanta chimica ce a fost subiectul a numeroase controverse in ultimii ani, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca este un puternic perturbator hormonal, producand dezechilibre estrogenice.

Mai multe studii au aratat ca BPA poate declansa pubertatea precoce la fetite si este un factor de risc pentru cancerul de san si testicular. De asemenea, se pare ca el afecteaza fertilitatea femeilor si a barbatilor. Si in acest caz, bebelusii sunt cei mai sensibili la actiunea nociva bisfenolului A.

„Acest compus poate migra in laptele pentru copii, mai ales cand este incalzit, deoarece caldura si lumina favorizeaza acest fenomen”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Folosirea bisfenolului A a fost interzisa in fabricarea biberoanelor in mai multe state europene si americane.

Folia de aluminiu, risc de Alzheimer

Un alt ambalaj alimentar periculos este folia de aluminiu. „Aluminiul se elibereaza in concentratie mare atunci cand folosim folia la ambalarea unor alimente acide sau fierbinti. Aluminiul modifica metabolismul calciului si pe cel al colagenului, cauzand demineralizarea oaselor (osteoporoza).

De asemenea, el este confundat in organism cu fierul si este transportat la receptorii de fier din creier, unde se depune si, in timp, duce la aparitia maladiei Alzheimer”, mai spune specialistul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *