Dezastru ecologic la o balta din Galati: 20 de tone de peste mort

Garda de Mediu Galati a inceput o ancheta dupa ce o echipa de control a institutiei a descoperit peste 20 de tone de pesti morti la Balta Vladesti, situata in Lunca Prutului, in estul judetului Galati, specialistii apreciind ca, cel mai probabil, pestii au murit din cauza lipsei de oxigen din apa.dezastru ecologic

Locuitorii comunei Vladesti au vazut ca malurile baltii sunt pline de pesti morti si au sesizat autoritatile. Garda de Mediu a trimis imediat o echipa de control in zona, pentru a evalua dimensiunile catastrofei.

„Din estimarile noastre si ale Primariei, sunt peste 20 de tone de peste mort. Sunt pesti mari, de la 1,5 la 15 kilograme”, a declarat, luni, comisarul de mediu Marian Mocanu.

Potrivit aceleiasi surse, pestii morti sunt evacuati de angajatii Zatun SA, societatea care a preluat Balta Vladesti in concesiune de la stat. Acum doi ani, Zatun a intrat in lichidare judiciara, iar lichidatorul – Management Reorganizare Lichidare Iasi SRPL – a luat in administrare activele societatii, inclusiv Balta Vladesti, in scopul vanzarii lor.

Expertii piscicoli vorbesc despre dezastrul ecologic ca despre un act de neglijenta, apreciind ca pestii de la Vladesti au murit, cel mai probabil, din cauza lipsei de oxigen din apa.

„Din cauza caldurii foarte mari, a densitatii mari de populare a apei mici, se produce un deficit de oxigen, iar pestii mor. De asemenea, mai apare fenomenul de inflorire a apei, adica lumina si caldura favorizeaza dezvoltarea algelor, care consuma oxigenul din apa. Daca mai apar si alge albastre, atunci e cu atat mai grav. Concluzia este ca, cel mai probabil, dezastrul a fost produs de cresterea consumului de oxigen, pe fondul caniculei, a luminii puternice si a suprapopularii apei”, a explicat, luni, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Galati, Vladimir Talpes.

Oficialul a precizat ca mai exista o cauza probabila. „Acum, in Lunca Prutului este o invazie de pelicani, care pescuiesc, tulburand apa. Cum Balta Vladesti nu este pazita, spre deosebire de celelalte amenajari piscicole din zona, este posibil ca pelicanii sa fi pescuit in voie. Au tulburat apa, iar malul nu a facut decat sa reduca si mai mult oxigenul din apa”, a spus presedintele AJVPS Galati.

Garda de Mediu a inceput o ancheta in acest caz. „Am luat legatura cu reprezentantii firmei Management Reorganizare Lichidare Iasi SRPL. Facem cercetari sa vedem de ce a murit pestele si, probabil, in zilele urmatoare vom stabili sanctiunea pe care o vom aplica”, a afirmat comisarul de mediu Marian Mocanu.

Directorul coordonator al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Mihai Turcu, a anuntat deja pedeapsa maxima. „Balta Vladesti nu este o hala pe care, in calitate de lichidator, o iei in administrare si o vinzi. Acolo sunt vietati care ar fi trebuit sa fie ingrijite. Cred ca firma va lua amenda maxima”, a declarat, luni, Mihai Turcu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *