Cum ne ferim de organismele modificate genetic

La noi in tara se cultiva porumb modificat genetic

Reglementarile UE impun etichetarea corespunzatoare a produselor alimentare asupra carora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce contin organisme modificate genetic creste atunci cand cumparam porumb sau cartofi neambalati.

Peste 80% dintre romani se opun introducerii organismelor modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante, animale sau microorganisme ale caror caracteristici genetice au fost modificate artificial, in laborator, pentru a li se conferi proprietati noi. In timp ce in SUA exista culturi extinse de OMG si nu exista reglementari foarte clare cu privire la etichetarea lor, in Europa este permisa doar cultivarea anumitor tipuri de organisme modificate genetic, iar includerea lor in hrana se face cu obligatia de a preciza acest lucru pe eticheta. Cu toate acestea, daca nivelul organismelor modificate genetic dintr-un produs alimentar nu depaseste 0,9% din totalul ingredientelor, producatorul nu mai este obligat sa treaca OMG pe eticheta.

Pe site-ul Comisiei Europene se regaseste lista OMG inregistrate si autorizate in UE Aceasta cuprinde doar trei tipuri de bumbac (alte trei sunt in curs de autorizare), 20 de tipuri de porumb, trei tipuri de rapita, un tip de cartofi (BASF), doua tipuri de soia si un tip de sfecla de zahar.

In Romania, in anul 2010, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a autorizat doar cultivarea porumbului modificat genetic. Insa, daca nu suntem vigilenti, in farfuriile noastre pot ajunge mai multe produse alimentare care contin OMG. „La nivelul UE exista obligativitatea ca orice produs alimentar care contine organisme modificate genetic sa fie etichetat corespunzator.

Insa OMG se pot gasi si in produsele neambalate pe care le cumparam, in mancarea de la restaurant ori in cea de la fast-food. Noi trebuie sa ne cunoastem drepturile si sa cerem, de exemplu, actele loturilor din care provin alimentele vrac. De asemenea, si conducerea restaurantelor unde mancam are obligatia de a ne arata retetele produselor, daca le solicitam”, recomanda prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *