Sucurile care produc crampe musculare

In cantitati mari, consumul bauturilor racoritoare de tip cola provoaca o serie intreaga de probleme de sanatate. Studiile atrag atentia asupra celor mai frecvente tulburari.sucurile in cantitati mari

Consumul excesiv de bauturi racoritoare care contin cola provoaca scaderea concentratiei de potasiu din sange (hipokaliemie).

Aceasta este concluzia unor cercetari efectuate de specialistii greci, informeaza revista franceza „Science & Vie”. Carenta potasiului in organism provoaca o serie de tulburari neuromusculare (crampe, tremorul mainilor si chiar paralizii), precum si o serie de alte probleme (greata, varsaturi, diaree).

Potrivit cercetatorilor greci, alterarea proprietatilor electrofiziologice ale celulelor musculare (din musculatura striata a membrelor sau din muschii netezi ai viscerelor) este generata de dozele mari de cofeina ingerate odata cu bauturile de tip cola (peste doi litri pe zi). Cercetatorii sustin ca astfel de simptome dispar odata cu scaderea sau renuntarea totala la consumul unor astfel de racoritoare.

Un pericol si pentru rinichi

Problemele generate de aceste bauturi nu sunt insa singurele. Mai multe studii anterioare arata ca acidul fosforic din racoritoarele de acest tip slabesc oasele si predispun la boli renale. Cantitatile mari de zahar, edulcoranti si cofeina continute sporesc lista problemelor pe care le pot provoca aceste produse. Bauturile de tip cola sunt nu numai un pericol pentru metabolism si pentru oase, ci si un pericol pentru rinichi! Semnalul de alarma a fost tras de o echipa de specialisti americani de la „National Institute of Environmental Health Science” (NIEHS) si publicat de revista „Epidemiology”.

Studiul vine sa intregeasca lista problemelor pe care aceste racoritoare le pot provoca, deoarece in urma cu cativa ani alt studiu arata cum aceste produse afecteaza metabolismul calciului din organism. Echipa de cercetatori americani de la NIEHS a descoperit recent ca acidul fosforic continut in echivalentul a doua pahare de cola, administrate zilnic, mareste de doua ori riscul aparitiei insuficientei renale, fata de cei care nu consuma cola. Riscul apare indiferent daca este vorba despre produse de tip light sau nu.

„Studiul nostru, explica dr. Dale P. Sandler, coordonatoarea echipei care a efectuat cercetarile, sugereaza ca in cola exista o substanta care determina dublarea riscului aparitiei unor afectari renale. Noi credem ca nu este vorba nici de cofeina, nici de zahar”. Principalul suspect este, potrivit specialistilor, acidul fosforic care da gustul acidulat si totodata este si un bun conservant. Or, este cunoscut faptul ca expunerea la concentratii crescute de acid fosforic afecteaza functionarea normala a rinichilor si creste riscul formarii de calculi renali (pietre la rinichi).

Scade rezistenta oaselor

Un alt studiu, efectuat in urma cu cativa ani de specialistii americani de la Universitatea Tufts, din Massachussets, arata ca bauturile carbogazoase care contin cola scad densitatea minerala a oaselor. Rezultatele cercetarilor – publicate de buletinul „American Society for Bone and Mineral Research” (ASBMR) – aratau ca pentru a mentine duritatea si rezistenta oaselor organismului (mai ales in cazul copiilor) este mai bine sa evitam consumul frecvent al bauturilor de acest tip, indiferent de varsta.

Bauturi nocive pentru copii

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti (ICA), dr. Gheorghe Mencinicopschi, confirma faptul ca astfel de racoritoare sunt nocive pentru organism, mai ales pentru organismul copiilor. „Fosforul este un antagonist al calciului in organism si, mai mult, dezechilibreaza balanta calciu-fosfor. Pe de alta parte, pentru a contracara surplusul de aciditate din corp – rezultata ca urmare a consumului de acid fosforic – organismul trebuie sa scoata calciul din oase”, explica specialistul roman. Se stie ca fosfatii si sarurile lor, deci si acizii, sunt factori de grabire a scaderii densitatii oaselor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *