Cititi „eticheta” de pe ouale din comert?

ouaPoate putini dintre noi citesc data expirarii de pe ouale din comert. Dar mult mai putini inteleg codul de cifre de pe produsele avicole sau faptul ca ouale mai ieftine contin hormoni de stres.

Un studiu al Institutului de Cercetari Alimentare a dezvaluit faptul ca 90% din ouale pe care le achizitionam de la magazin sunt periculoase pentru sanatatea noastra.

Daca codul de cifre de pe produsul avicol incepe cu cifra 3 inseamna ca sunt oua provenite de la gaini ce sunt tinute in custi, sunt hranite cu furaje concetrate, si uneori chiar sedate, afirma cercetatorii. Acele pasari de abia traiesc in captivitate, de aceea ele elimina hormoni de stres permanent, hormoni care mai apoi sunt transmisi in oua. Dupa ce consumam aceste oua , hormonii de stres ajung in organismul nostru fiind periculoase pentru sanatate.

Cifrele cu care incepe codul de pe oua pot fi 0,1,2 sau 3. Daca prima cifra este 0, atunci inseamna ca ouale sunt de cea mai buna calitate, produse ecologice recomandate pentru consum. Cifra 1 la inceputul codului reprezinta faptul ca pasarile care au produs acele oua sunt crescute in aer iber, in curti. Daca codul incepe cu cifra 2, pasarile respective traiesc in cotete la nivelul solului, iar cifra 3 inseamna ca gainile au fost inghesuite intr-un fel de cotete-rafturi la inaltime.

Consumul oualelor cu cifra 3 ar trebui evitat in special in alimentatia copiilor, batranilor, persoanelor sedentare sau a femeilor aflate la menopauza, recomanda specialistii. Ei spun ca hormonul stresului (cortizolul) este foarte daunator sanatatii.

Din 2012, Uniunea Europeana va interzice comercializarea oualelor care contin cifra 3.

Sursa: www.agenda.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *