„Pana” in stabilizarea climatului – cercetari in domeniul schimbarilor climaterice

schimbari climaticeConceptul de „pana” a stabilizarii a fost propus de cercetatorii de la Carbon Mitigation Initiative (CMI) pentru a face o bresa in coplesitoarea provocare a combaterii emisiilor care apar. CMI a realizat doua grafice cu doua cazuri de proiectii ale emisiilor: o traiectorie obisnuita de emisii si o traiectorie a stabilizarii climatului.

Zona dintre emisiile de carburanti fosili obisnuiti si targetul de emisii reprezentat de triunghiul verde constituie valoarea necesara a reducerii emisiei de carbon. Mai este cunoscut si sub denumirea de triunghi de stabilizare. Acest triunghi poate fi impartit in felii teoretice cunoscute si ca „pene” de stabilizare.
„Penele” ne ajuta sa intelegem si sa evaluam optiunile privind incetinirea emisiilor de dioxid de carbon.

Unele tehnologii si practici au potentialul de a fi „pene” multiple, desi niciuna nu are potentialul de a rezolva intreaga problema.

Previziunile indica o gama de 7 pana la 14 „pene” necesare stabilizarii climatului in functie de scopuri si asumari. Semnificativ este ca implementarea unei „pene” poate avea impact asupra potentialului de reducere a emisiilor altei „pene”. De exemplu, daca se reduc emisiile din generatoarele de curent, atunci se reduc si emisiile din randamentul energetic.

Exista alternative care pot reduce emisiile de carburanti, cum ar fi:
– Cresterea randamentului combustibililor;
– Reducerea numarului de calatorii cu autoturismele prin investitii in transportul urban sau planificarea urbana;
– Implementarea unor masuri eficiente care sa conduca la scaderi riguroase ale consumului de energie.

O evaluare diferita afirma ca „pana” poate fi produsa si din combinatia de caldura si energie electrica. Cunoscuta si sub denumirea de cogenerare, aceasta metoda creste eficienta producerii de energie electrica prin utilizarea reziduurilor de caldura la incalzirea locuintelor si alimentarilor cu apa.

Nu exista nicio discutie explicita referitoare la cost in analiza „penei” de stabilizare. McKinsey & Company au creat o curba a scaderii costului prin noi tehnologii si practici. S-a constatat ca masurile de eficientizare au creat de fapt costuri negative, in timp ce unele tehnologii au fost metode mai scumpe pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Poate ca „penele” de stabilizare a climatului pot constitui o sursa semnificativa pentru dezvoltarea cercetarilor in domeniu si ramane ca viitorul sa ne dea raspunsul pe aceasta tema.

Sursa:  earthtrends.wri.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *