Un europarlamentar roman e preocupat de soarta tonului rosu

0
251

Intr-un din putinele sale interventii in Parlamentul European de la preluarea mandatului, eurodeputatul PRM Claudiu Tanasescu a laudat un raport pe tema comertului cu ton rosu. Specia este pe cale de disparitie.ton rosu

„As dori sa incep prin a multumi raportorului pentru munca depusa la acest raport, un raport extrem de obiectiv si de amanuntit, fara a fi stufos. De asemenea, as dori sa ii indemn pe colegi sa sprijine acest raport, sustinand astfel prevederea Comisiei ca validarea DCT sa fie efectuata pana la finalizarea operatiunii in cauza – transbordare, debarcare, plasare in cusca, recoltare – in felul acesta realizandu-se nu numai o validare rapida, dar si exercitarea unui control mai strict asupra acestor operatiuni. Din pacate, nu pot spune ca, odata cu modificarile aduse reglementarilor DCT, necazurile noastre au luat sfarsit. In 1992, ICCAT a adoptat recomandarea privind urmarirea comertului cu ton rosu, care, din pacate, s-a dovedit a fi un instrument cu eficienta mai mult decat limitata. In 2007, ICCAT a adoptat DCT, program mult mai complex care, cu toate ca este un pas inainte, nu reprezinta cu adevarat o solutie, in conditiile in care ICCAT se vede din nou depasita de situatie, realitatea din teren confirmand acest fapt”, se arata in interventia lui Tanasescu.

Acesta si-a continuat pledoaria: „De aceea, consider ca, pe viitor, sprijinul Comisiei pentru includerea tonului rosu in Anexa I, ocazie ratata la Conferinta CITES din martie 2010, ar trebui sa devina politica comunitara oficiala, ca singura si ultima solutie de a salva aceasta specie marina de la disparitie.”

O analiza asupra populatiei de ton rosu mediteranean, realizata de WWF (World Wildlife Fund) anul trecut, arata ca specia va disparea pana in 2012 daca pescuitul nu va fi interzis.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.