BP ar putea folosi o bomba nucleara in Golful Mexic

Bombele nucleare au mai folosit in astfel de situatii, in anii 1960.bomba nucleara

Experti in fizica nucleara au sugerat British Petroleum sa foloseasca o bomba atomica pentru a opri scurgerea de petrol din Golful Mexic, relateaza Daily Mail.

„Nu inteleg ce mai asteapta BP; pierd timpul”, a spus un fost ministrul sovietic pentru energie nucleara, Viktor Mihailov. „O simpla explozie nucleara de circa 10 kilotonene si problema este rezolvata. Nu vad nicio alta solutie pentru a opri scurgeri precum cea din Golful Mexic. Altfel BP pur si simplu tortureaza oameni si pe sine”, a adaugat el.

Omul de stiinta a apreciat ca aceasta solutie ar costa compania circa 6,6 milioane de lire sterline, fata de 1,7 miliarde de lire pe care BP le-a cheltuit deja pentru a limita pagubele.

Un al doilea om de stiinta, Milo Nordyke, care s-a aflat in spatele programului de energie nucleara din SUA, in anii ’60 – ’70, a propus un dispozitiv mai mare. El a sugerat o explozie de 30 de kilotone, de circa doua ori mai puternica decat cea de la Hiroshima, din 1945. Expertul a subliniat ca aceasta ar trebui sa fie o „ultima solutie”, dar a adaugat: „Ar trebui sa se gandeasca la ea”.

El a apreciat ca un dispozitiv explozibil ar trebui amplasat langa putul petrolier, pe fundul marii. Astfel, deflagratia ar topi rocile din jur si ar astupa putul din care se scurg zilnic 60.000 de barili de titei.

Daca BP foloseste un dispozitiv bazat pe fisiune, in locul celui termo-nuclear, care o raza mare de actiune, nu exista risc de tsunami sau de propagarea de radiatii la suprafata. Insa fauna acvatica ar putea fi distrusa, potrivit expertului in arme nucleare Charles Blair, de la Federatia oamenilor de stiinta americani.

In anii ’60, Rusia a folosit explozii nucleare pentru a astupa puturi din care se scurgeau hidrocarburi, dar rezultatele nu au fost intotdeauna bune, a admis Mihailor.

Un purtator de cuvant al Greenpeace a calificat planul drept o nebunie. La randul sau, un reprezentant BP a respins ideea: „Am primit multe sugestii, de la multi oameni. Unele le-am considerat suficient de bune pentru a le lua in considerare, dar aceasta nu este una dintre ele”.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *