Piata de produse ecologice deschisa la Timisoara

Banatenii pot cumpara morcovi, cartofi, ceapa si alte zarzavaturi sau branzeturi nemodificate genetic din piata de gros Mega Fresh.

Pentru prima data intr-o piata din Timisoara precupet ii au scos pe tarabe produse certificate ecologic, adica legume si zarzavaturi nemodificate genetic, crescute fara pesticide si ingrasate fara compusi chimici, cu balegar natural.

Din initiativa primariei, ieri a avut loc si o intalnire cu toti cei interesati de hrana biologica, in cadrul unei actiuni menite sa promoveze un mod de viata sanatos. Astfel, la piata de gros Mega Fresh din Timisoara a fost amenajat un raion dedicat produca torilor de legume, fructe, lactate sau miere ecologice, unde acestia si-au comercializat produsele si au luat pulsul cererii.

Inghesuiala la tarabe

Daca, de obicei, pietele abunda in leguminoasele „imbunatatite” cu factori de crestere, care anuleaza din start ideea de hrana ecologica sau biologica, interesul timi- sorenilor pentru produsele ecologice a fost maxim. Inca de la ora deschiderii pietei, cand unii produca tori isi aranjau marfa pe tarabe, oamenii interesati de o alimentat ie sanatoasa au venit sa targuiasca.

„Suntem foarte interesati sa avem o alimentatie ecologica sau bio cum i se mai spune. De aceea am venit, pentru ca stiam ca voi gasi aici plante crescute fara chimicale. Din pacate, nu prea am de unde cumpara aceste produse. E drept, cand fac cumpa raturi, caut la piata rosiile, cartofii, ceapa si altele, in ideea ca ar fi curate, insa n-ai de unde sti ce baga taranii in ele. Ar fi minunat daca aceasta ramura a agriculturii s-ar dezvolta mai serios, sa putem gasi in piete si la magazine produse curate de chimicale la preturi accesibile pentru toate categoriile sociale”, spune Rodica Jebelean, 63 de ani, pensionara.

„Au preturi mai mici ca in piata”

„Un produs ecologic costa intre 20 si 50 la suta mai scump decat celelalte”, sustine Lucian Stoian, reprezentantul Statiunii de cercetare si dezvoltare pentru legumicultura Bacau, prezent si el in targ cu un stand cu gogosari, vinete si dovlecei, crescuti la solar, dar ecologic.

Acesta este contrazis de producatorii din Cenad, judetul Timis, la standul carora era ieri mare aglomeratie. Familia Nagy, Stefan si Reta, a scos la vanzare prima productie de zarzavaturi ecologice: morcovi, patrunjel, pastarnac, ceapa, usturoi si cartofi. „Au preturi mai mici ca in piata. De exemplu, ceapa: ei o vand cu 1,50 lei, iar in piata costa 2 lei. In plus, aici am garantia ca am cumparat ceva sanatos”, spune Nicolae Dovleac, 83 de ani.

Rita Nagy sustine ca interesul familiei ei este sa vanda productia de pe cele doua hectare cultivate. „Am optat pentru pretul pietei fiindca sunt inca multi oameni care nu fac diferenta intre produse ecologice si neecologice. De regula, oamenii se uita cum arata zarzavaturile. Daca sunt frumoase, le iau ochiul, si nu se intreaba cat de curat au fost crescute. Noi am asteptat trei ani ca sa obtinem certificarea, timp in care s-a facut reconversia solului”, spune precupeat a din Cenad.

Lactate din varf de munte

De la producatorii din Asau, judetul Bacau, timisorenii au cumpa rat telemea, branza framantata si chiar cas dietetic. Si sibienii de la Biocoop i-au lasat muti de placere pe cei mai fini gurmanzi, oferind specialitati de branza de capra condimentate cu chimen, cimbru si alte plante aromate, dar si dulceata de nuci. „Branzeturile din lapte de capra sunt adevarate delicatese, sanatate curata. Ideal ar fi sa le gasim in comert, in locuri speciale”, spune Calina Cojocaru, mama a doi copii.

Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura Timis, in judetul Timis sunt certificati 10 producatori de produse ecologice. In afara familiei Nagy din Cenad, restul cultiva cereale, pentru ca procesul de productie e mai facil. „Cultivam cereale, grau si orz, pe o suprafata de peste 2.000 de hectare. Toata productia o exportam. Graul nostru pleaca in Italia, Germania, Elvetia si chiar in America”, ne-a declarat Adrian Narie, reprezentantul unuia dintre producatorii ecologici din Timis, Interbio.

SANATOS

Fara pesticide si stimulatori de crestere

Agricultura ecologica, organica sau biologica este un procedeu „modern” de a cultiva plante, de a ingrasa animale si de a produce alimente, deosebit fundamental de agricultura conventionala prin faptul ca nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor. Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise in agricultura ecologica. Scopul este de a produce hrana curata, potrivita metabolismului uman, si de a proteja totodata mediul. Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica se face prin respectarea perioadei de conversie, care in productia vegetala are o durata de 3 ani.

PRETURI

Marfa proaspata in galantare

Legume: Morcovi 3,5 lei kg; Patrunjel 7 lei kg; Ceapa 1,5 lei kg; Usturoi 0,5 lei firul; Cartofi 1,5 lei kg; Pastarnac 6 lei kg;

Lactate: Telemea 15 lei kg; Cas 14 lei kg; Branza framantata 19 lei kg; Branza dietetica 10 lei kg; Cascaval 25 lei kg; Unt 6 lei cutia (200 g); Smantana 6 lei cutia (500 g); Crema de branza de capra cu diverse condimente 5 lei cutia (150 g); Telemea de capra 5 lei bucata (250 g); Cascaval de capra 8 lei bucata (250 g);

Dulceata de nuci 15 lei borcanul (500 g)

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *