Primaria lui Ontanu a aprobat blocuri de 14 etaje pe aproape un hectar de brazi si iarba

Membri ai Comisiei de urbanism a sectorului 2 habar n-au ca au aprobat asa ceva

Amanuntele acestei lovituri date Bucurestiului – tinute la secret, pentru ca ar contine date personale!
Primaria lui Ontanu a aprobat blocuri de 14 etaje pe aproape un hectar de brazi si iarba

In campania electorala si la preluarea celui de-al treilea mandat, primarul Neculai Ontanu a spus ca protejeaza spatiile verzi, insa a omis sa descrie cum face asta: acoperindu-le cu un strat de beton. La sfarsitul lunii martie, Consiliul local al sectorului 2 a aprobat construirea unor blocuri de 14 etaje pe o fasie de teren cu brazi si vegetatie care desparte bulevardul Barbu Vacarescu de strada Gara Herastrau. Suprafata de spatiu verde care va fi rasa – 8.300 de metri patrati. Numele beneficiarului este tinut la secret de primarie, ca dealtfel tot ce este legat de acest tun imobiliar.

Lovitura a fost ascunsa intre alte 54 de planuri urbanistice de detaliu. Aprobarea “la gramada” are si o explicatie. In mod normal legea nu ar fi dat voie nimanui sa construiasca pe acel spatiu, pentru ca terenul respectiv apare in actele de la Capitala (PUG si PUZ) ca facand parte din zona V5, adica o zona verde protejata printr-o ordonanta de Guvern (114/2007) care interzice clar transformarea spatiilor verzi in zone construibile. Cu toate acestea, Comisia tehnica de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul Primariei sectorului 2 si-a dat avizul. Interesant este ca majoritatea arhitectilor care fac parte din comisie spun ca habar n-au de acest proiect. “Nu am vazut niciodata acest proiect si nu l-am aprobat”, ne-a declarat Florin Machedon, membru al Comisiei de urbanism.

La fel sustine si colegul sau, Costica Enache: “Eu nu stiu sa se fi aprobat un asemenea PUD. Poate s-a discutat cand am lipsit eu. Ar fi pacat sa se distruga un spatiu verde ca acesta”. Si Adrian Albu, alt membru al comisiei, este de aceeasi parere. “Eu nu retin sa fi fost aprobat. Imi aduc aminte ca anul trecut a fost discutat, dar atunci, dimpotriva, au fost tot felul de comentarii si s-au cerut lamuriri referitor la statutul juridic”, ne-a explicat acesta.

Nu au vrut sa-l asfalteze altii

Si mai interesant, insa, este faptul ca, in luna ianuarie 2007, arhitectul-sef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, a trimis Directiei de urbanism din cadrul Primariei Capitalei o scrisoare in care spunea ca “acest teren este domeniul public al statului si este incadrat in unitatea teritoriala de referinta V4 (tot zona verde – n.n.), conform Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 2 (….). Consideram ca aceasta este unica incadrare posibila pentru acest teren si, drept urmare, va solicitam sa nu avizati nicio documentatie de urbanism care sa modifice incadrarea din PUZ sector 2”. Asta ca un an mai tarziu sa aprobe chiar ei distrugerea respectivului spatiu verde.

Ontanu a adoptat “modelul Vanghelie”

Pentru a tine aceste ilegalitati departe de ochii lumii, primarul Neculai Ontanu a trecut PUD-urile la secret si isi bate joc de Legea 544 privind accesul la informatiile de interes public. La sfarsitul saptamanii trecute am solicitat Primariei sectorului 2 sa ne puna la dispozitie hotararile de Consiliul local prin care s-au aprobat, in ultimele luni, mai multe PUD-uri, deoarece pe site-ul institutiei nu se afla decat o parte din aceste documente in care se spune ca se aproba niste planuri urbanistice care sunt trecute in anexe.

Anexele lipsesc insa de pe site, deoarece Dafinel Manoiu, directorul Directiei de Administratie publica locala, spune ca “contin date cu caracter personal”. In stilul functionarilor-stapani, directorul Manoiu a spus ca, daca vrem sa vedem PUD-ul, sa ne facem unul. Trebuie mentionat, insa, ca in anexele hotararilor de Consiliu local prin care se aproba PUD-urile nu sunt scrise date cu caracter personal ci doar strada, numarul, suprafata terenului pentru care se modifica reglementarile urbanistice si numarul avizului Comisiei tehnice. Or, aceste date sunt informatii de interes public deoarece vizeaza dezvoltarea orasului, iar celelalte primarii, cu exceptia sectorului 5, au aceste documente pe site.

Info plus:

Prefectura poate repara stricaciunile

Cei circa 8300 de metri patrati de spatiu verde au fost domeniu public pana in anul 2006 cand au fost revendicati de familia Tonolla, o data cu o parte din teren din Aleea Circului si menajeria Circului Globus. Acest spatiu verde ar putea fi salvat doar in cazul in care Prefectura Municipiului Bucuresti ar constata ca acest PUD s-a aprobat ilegal, iar prefectul ar ataca in instanta Hotararea de Consiliu local 40/2008.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente