Cresonul de gradina este originar din Orientul Mijlociu si il gasim raspandit pe arii extinse in tarile arabe, cu precadere in Egipt si in Iran, dar si in Tibet. Vechimea lui culturala este atestata si de faptul ca s-au gasit urme de creson inclusiv in piramidele egiptene.
Gustul foarte picant al frunzelor a facut ca, din Antichitate, cresonul sa fie folosit drept condiment. In spatele proprietatilor gastronomice se ascund insa multi factori benefici in tratamentul diverselor boli.
Actiune salutara la nivelul aparatului pulmonar
Bogata compozitie a cresonului (fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, ulei sulfoazotat, vitaminele A, B, PP, E, caroten si extract amar) ne convinge de diversele sale proprietati si indicatii. Ne va fi deopotriva usor sa constatam ca acest aliment-medicament are proprietati comune cu alte vegetale, pe temeiul acelorasi constituenti. Astfel, esenta sa sulfoazotata, pe care o gasim si la alte crucifere precum ridichea neagra, hreanul si varza, ii confera o actiune remarcabila mai ales la nivelul ficatului, al intestinului, al aparatului pulmonar, al tegumentelor si fanerelor, al articulatiilor. Cunoscutul nutritionist francez Rancoule a reusit sa cultive creson intr-o apa imbogatita in fier si iod, sporindu-i continutul in aceste elemente si, prin aceasta, eficacitatea lui in anumite sindroame. Totusi, mentionam faptul ca aceasta planta, in doze prea tari, este greu tolerabila de persoanele care sufera de sensibilitati stomacale si, de asemenea, poate provoca fenomene de cistita. In aceste situatii, este recomandabil sa se reduca dozele. Mai mult, cresonul salbatic, infectat de dejectiile oilor, poate transmite parazitul hepatic „duva ficatului”, deci ar trebui sa va feriti de cresonul raurilor care strabat pasunile.
Aliment perfect pentru iarna
Cresonul de gradina este o planta foarte usor de cultivat. Poate fi semanat oricand si in orice fel de pamant, avand siguranta ca in cateva saptamani frunzele sale vor fi bune de cules. Doar in miezul verii, pe caldurile mari, este bine sa-i cautati un loc mai racoros si umbrit, ca sa obtineti frunze fragede si mai numeroase. De asemenea, se recomanda ca primavara, cand plantele pornesc mai repede sa formeze tulpini florale, sa semanati la intervale mai apropiate, ca sa nu duceti lipsa gustoaselor frunze de creson. Semintele acestei plante detin intaietatea absoluta in privinta vitezei de incoltire. La 10-15 grade Celsius, ele rasar in mai putin de 24 de ore. Aceasta proprietate este utilizata uneori iarna, pentru a se obtine in casa o verdeata proaspata, care sa dea savoare si aspect placut salatelor si mancarurilor grase si monotone ce se servesc cu precadere in acest anotimp.
Este antidotul nicotinei
Cresonul de gradina este aperitiv, tonic, remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, anticancerigen (injectiile cu extract de creson franeaza cancerele experimentale), este stimulentul vitalitatii bulbului pilos si, mai ales, este antidotul nicotinei, fapt care il recomanda persoanelor care doresc sa renunte la fumat. Planta este indicata in cazul afectiunilor de inapetenta, astenie, limfatism, scorbut, anemie, tuberculoza, bronsita sau alte afectiuni pulmonare, dermatoze (raie, pecingine, eczeme), litiaze biliare, afectiuni hepatice, litiaze urinare, afectiuni urinare (retentia urinei), reumatism, paraziti intestinali, hidropizie, diabet. Ca uz extern, poate fi aplicat in situatii de alopecii, afectiuni ale pielii craniului, plagi atone si ulcere.
Combinat cu vin rosu are efect vermifug
Sucul de creson poate fi folosit atat ca uz extern, cat si intern. Se recomanda 60-150 g zilnic adaugate in apa sau in supa rece, iar pus intr-un pahar cu vin rosu are efect vermifug. In cazurile retentiilor urinare se adauga la o jumatate de pahar cu suc de migdale dulci sau untdelemn de masline, in parti egale.
Prescris diabeticilor
Sulful, calciul, impreuna cu celelalte saruri minerale ii confera cresonului proprietati remineralizante si antianemice, de care pot profita anorexicii, astenicii, limfaticii si anemicii. Datorita continutului mare de vitamina C, este demonstrat ca fiind un antiscorbutic puternic. Stimuleaza diureza, motiv pentru care persoanele care sufera de o boala urinara ar trebui sa consume zilnic creson proaspat. O alta componenta importanta din compozitia cresonului este carotenul, pe care ficatul si mucoasa intestinala il transforma in intregime in vitamina A (in 100 g creson se gasesc 5,5 mg caroten, comparativ cu 6,5 mg din morcov). Consumul zilnic a 6 mg caroten de adulti previne anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric si pulmonar. Nu in ultimul rand, el este prescris diabeticilor, deoarece produce scaderea valorii zaharului din sange (glicemia) si din urina (glicozuria), precum si persoanelor constipate, pentru ca are proprietatea de a colecta resturile alimentare de pe peretii intestinali si de a ajuta la evacuarea lor. Frectiile cu suc sunt recomandate in caz de alopecie, deoarece cresonul opreste caderea parului si fortifica scalpul. Frunzele proaspete, pisate, se pot aplica in situatiile in care se constata plagi atone. Cresonul este un bun cicatrizant si obtine rezultate miraculoase si in tratarea abceselor, flegmoanelor si antraxului. Puteti scapa si de pistrui daca la trei parti de suc adaugati o parte de miere. Lichidul obtinut se agita si se intinde pe fata dimineata si seara. Dupa uscare, se spala cu apa.
Excesul provoaca iritatii digestive
Cum spuneam, in doze prea mari, sucul de creson poate provoca la unele persoane iritatii ale aparatului digestiv sau fenomene de cistita. Totusi, exista persoane care fac asemenea excese. Ei bine, in aceste situatii, se vor reduce dozele sau se inlocuieste sucul cu creson fiert, inabusit sau pe aburi, ori se consuma in amestec cu suc de morcov.
De asemenea, daca in ciuda contraindicatiilor folositi creson salbatic, acesta trebuie foarte bine spalat, deoarece poate fi infectat de o suita intreaga de bacterii, care se pot localiza in stomac si pot deveni paraziti hepatici. Pentru o intrebuintare in siguranta si adecvata a cresonului, este obligatoriu sa consultati medicul sau fitoterapeutul si sa nu-l folositi fara acordul lor, in special in situatiile in care pacienta este femeie gravida sau alapteaza.