Legea mai trebuie sa fie aprobata si de camera superioara a Legislativului. Masura face parte a efortului german de a se desprinde de energia nucleara, insa vine sa rezolve si alte probleme, respectiv politicile de sprijinire a energiei verzi.
Germania a introdus la finele anilor ’90 un sistem generos de subventii pentru astfel de surse, prin garantarea unui tarif fix pentru fiecare kWh de energie livrata din surse regenerabile. Masura a dus la o dezvoltare puternica a sectorului, circa 27% din electricitatea consumata in tara provenind din astfel de surse. Iar recent, Germania a ajuns la producerea a 50% din consum numai din centrale fotovoltaice. Insa acest lucru a dus la avertismente din partea specialistilor, care atrag atentia ca ca o dependenta prea mare de regenerabile ar putea duce in cativa ani la pene regionale, atunci cand vantul nu bate, iar
Pe de alta parte, masura este foarte costisitoare. Subventiile se acorda printr-un tarif evidentiat separat pe facturi, iar sistemul a facut ca germanii sa plateasca cel mai mult pentru energie.
Avalansa de electricitate din surse regenerabile a mai dus, insa, si la faptul ca termocentralele pe gaze naturale si carbune sunt acum neprofitabile. Mai mult, oprirea centralelor nucleare a dus la cresterea emisiilor de dioxid de carbon ale Germaniei, din cauza faptului ca echilibrarea sistemului energetic s-a facut cu termocentrale pe carbune.
In schimb, industria germana a fost scutita aproape pe de-a intregul de plata subventiilor, ceea ce a avantajat conglomeratele germane sa ramana competitive in fata celor din alte state.
Acum, noua lege prevede reducerea substantiala a subventiilor de la 1 august si trecerea graduala catre un sistem in care producatorii de energie din surse regenerabila sa vanda energie in mod competitiv pe piata, in locul preluarii garantate de pana acum.
Iritare maxima intre Joaquin Almunia si Sigmar Gabriel
Pe de alta parte, noua lege prevede existenta unei suprataxe pe energia importata, ceea ce a iritat Comisia Europeana, care argumenteaza ca astfel se introduce o bariera comerciala. In schimb, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat ca oricine il va succeda pe Joaquin Almunia drept comisar european pentru Concurenta va arata mai multa intelegere fata de noua legislatie germana. Sigmar a caracterizat drept „inacceptabila“ cererea Bruxeles-ului de eliminare a suprataxei pe importuri.
Concomitent, industria are nevoie ca serviciile Comisiei Europene sa dea unda verde noii legi pana la finele lunii iulie, astfel incat sa beneficieze de exceptarea de plata unor suprataxe, pentru a ramane competitiva la nivel international.