Microhidrocentrala ecologica inventata in judetul Mures

Microhidrocentrala ecologica inventata in judetul Mures
Microhidrocentrala ecologica inventata in judetul Mures

Doi inventatori din Band au creat un generator ecologic de producere a energiei electrice

Astazi, la Sovata, a avut loc prezentarea proiectului-pilot „Alternativa ecologica la microhidrocentrale pentru comunitatile locale”, cu o finantare de 72.810 franci elvetieni.

Practic, la atelierul lor din Band, doi inventatori au creat prototipul functional al „rotii hidraulice cu palete rabatabile”, realizat in urma unui brevet de inventie.Unul dintre ei, Vizi Janos, a explicat ca instalatia, brevetata in 2011, poate fi utilizata atat pentru captarea energiei eoliene, cat si a celei hidraulice. El spune ca instalatia are un randament de 90 la suta, fata de instalatiile curente ce au un randament de 25%.Celalalt inventator, Gheorghe Gutiu, a precizat ca dispozitivul e conceput sa lucreze subacvatic. Acesta se planteaza pur si simplu pe fundul unui curs de apa si produce energie electrica. Este vorba de o sursa de putere hidraulica instalata de minimum 5-10 kW, cu o productie estimata de energie electrica de cel putin 8-20 MW pe an.

Ideea celor doi a fost preluata de Asociatia Rhododendon, care a castigat un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana.Presedintele Asociatiei Rhododendon, Szakacs Laszlo, a explicat ca foarte multe cursuri de apa sunt pline de microhidrocentrale, majoritatea in zone protejate si chiar in situri Natura 2000. Zilele urmatoare generatorul va fi montat in apa, la Sovata, si vreme de 6 luni se vor face testari si masuratori pentru a fi verificat in conditii reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *