De ce cerul este albastru? Acum milioane de ani, era portocaliu

De ce cerul este albastru, se intreaba multi dintre noi. Raspunsul este mai complicat decat credeti. Culoarea vazduhului are legatura cu rocile, fosforul si algele antice, potrivit unui nou studiu.cer albastru

Primele 2 miliarde de ani din istoria Pamantului, cerul era probabil portocaliu. Nu stim daca a fost in mod sigur asa, intrucat nimeni nu se poate intoarce in timp pentru a vedea cu ochii sai, insa afirmatia este facuta pe baza informatiilor despre compozitia chimica din acea perioada de timp. Atmosfera pamantului era formata in principal din metan, care arunca o nuanta portocalie asupra tinerei noastre planete.

In zilele noastre, atmosfera este alcatuita, in principal, din nitrogen si oxigen. Lumina este facuta din toate culorile curcubeului, insa lumina albastra este cel mai bine reflectata. Prin urmare, ochii nostri se bucura de un cer albastru.

Acum 2,5 miliarde de ani, ultima „tendinta” a organismelor era fotosinteza. Capabile sa realizeze acest proces, algele antice aveau si sursa de hrana si un ocean imens pentru a se intinde. O singura problema: algele au nevoie si de nutrienti precum fosforul. Dominic Papineau, de la Institutul pentru Stiinta din Carnegie crede ca algele au primit fosforul mult dorit in urma unei eroziuni in masa de acum 2,5-2 miliarde de ani, cand Pamantul a primit o prima „injectie” mare de oxigen.

Papineau spune ca este posibil ca activitatea tectonica si o schimbare a climatului sa fi dus la eroziunea rocilor care contineau fosfor. Asa ca, algele, profitand de cantitatile enorme de fosfor eliberate, au inceput sa elibereze oxigen in astmosfera. Cercetatorul spune ca acesta este probabil unui dintre cele mai importante momente din istoria Terrei.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *