Cele mai puternice sarituri din lume, facute de un animal minuscul: copepoda

0
452

Forta sariturii copepodelor este de zece ori mai mare decat a celorlalte animale, raportat la marimea muschilorcopepoda

Copepodele sunt mici, insa muschii de pe picioarele lor minuscule genereaza cele mai puternice sarituri din lume.

Copepodele sunt cei mai buni saritori din lumea animalelor, sugereaza un nou studiu care a determinat ca aceste mici crustacee au o putere mai mare in muschi decat cangurii, broastele si alte animale saritoare celebre.

Macroul, heringul, meduzele si alti pradatori subacvatici se hranesc cu copepode. Pentru a evita sa devina cina, crustaceele de 1-2 milimetri lungime pot accelera la o viteza de 500 de lungimi de corp pe secunda cand fac o saritura.

Muschii lor micuti folositi pentru aceste sarituri sunt cei mai puternici din lume, raportat la marimea lor, potrivit studiului.

„Secretul copepodelor este ca, fata de alte animale, au doua sisteme de propulsie: unul pentru inot si altul pentru sarit”, a declarat autorul studiului Thomas Kiorboe pentru Discovery News.

Cercetatorii au descoperit ca forta sariturii copepodelor este de zece ori mai mare decat a celorlalte animale, raportat la marimea muschilor. Oamenii de stiinta cred ca aceasta putere incredibila este posibila datorita unui design optim al picioarelor inotatoare, al musculaturii si al corpului.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.