Florile de cactus – un miracol al naturii

Florile de cactus - un miracol al naturii

Multe flori de cactus infloresc noaptea, datorita faptului ca sunt polenizate de insectele nocturne, cum ar fi moliile, sau de mici animale, cum sunt liliecii. In functie de fiecare specie de cactus, forma florilor poate fi tubulara, circulara sau in forma de clopotel. Dimensiunea acestora poate varia de la cativa milimetri pana la 15-30 cm.

Cu exceptia speciilor „Rhipsalis baccifera” care pot fi gasite in jurul tropicelor, cactusii predomina in America, dar au fost importati in toata lumea. Printre cele mai comune si cunoscute specii se regasesc „Prickly Pears, cactusul „Barrel”, „Saguaro” (specie ce apare in majoritatea filmelor western), „Aztekium” sau „Echinopsis”. Aceste plante au evoluat de-a lungul a 30-40 milioane de ani. Continentul American era unit cu celelalte, dar s-a separat progresiv in procesul numit deriva continentelor. Speciile endemice din lumea noua s-au dezvoltat posterior separarii continentelor; departarea maxima s-a atins in ultimii 50 de milioane ani. Acest lucru ar putea explica inexistenta de cactusi endemici in Africa, acestia au evoluat in America cand continentele deja erau separate.

Cactusii au un metabolism special cunoscut sub numele de CAM. La fel ca plantele suculente, membrii familiei cactusilor (cactaceae) s-au adaptat unui mediu cu precipitatii reduse. Frunzele s-au transformat in spini, pentru a preveni evaporarea apei prin transpiratie si servesc drept aparare a plantei contra animalelor insetate. Fotosinteza se realizeaza prin tulpinele ingrosate care inmagazineaza apa. Foarte putini membri ai familiei au frunze si acestea sunt rudimentare, avand 1-3 mm lungime, si de viata scurta.

Revenind, cele mai frumoase exemplare de flori de cactus pot fi admirate in Gradinile Huntington din San Marino, in Sacramento si in Anzii Peruani.

Surse: Environmental Grafitti & Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *