A fost creat un nou tip de orez, modificat genetic, foarte hranitor si cu emisie slaba de metan

Cercetatori de la Universitatea suedeza de stiinte agricole au creat un orez modificat genetic, foarte hranitor si cu slaba emisie de metan, se arata intr-un articol din revista britanica Nature, care il prezinta ca pe un progres in materie de nutritie si protectie a mediului. Creat de Chuanxin Sun si colegii sai de la universitatea mentionata, SUSIBA2 a fost obtinut prin modificarea orezului cu ajutorul unei gene de orz.

‘Planta a fost testata si cultivata in China trei ani’, se arata in articolul mentionat de 7sur7.be. Astfel modificat, orezul are particularitatea ca stocheaza zaharurile produse prin fotosinteza mai degraba in tije si seminte decat in radacini. Prin urmare se obtine un orez cu continut ridicat de amidon si zahar complex.
Aceasta descoperire este in deplina concordanta cu noile cerinte ale agriculturii: reducerea amprentei asupra mediului, odata cu cresterea productiei cu 70% pana in 2050 pentru a raspunde nevoilor tot mai mari ale populatiei globului. Potrivit articolului, cultura orezului este una dintre sursele emisiilor de gaze cu efect de sera, aflate la originea incalzirii climatice.

Ea emite in principal metan (40% dintre emisii) si oxid de azot (50%), gaze care au o putere de incalzire de 30 si, respectiv, 300 de ori mai mare decat CO2. Orezariile sunt responsabile de aproape 17% din emisiile mondiale de metan, se arata in articol. ‘SUSIBA2 este primul orez cu emisie slaba de metan si ar putea oferi o solutie durabila acestei probleme’, explica cercetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *