Energie ieftina, dintr-o frunza artificiala

Energie ieftina, dintr-o frunza artificiala

O noua sursa de energie neconventioala, care s-ar putea transforma in centrala termo-electrica individuala a viitorului, a fost descoperita de un grup de cercetatori de la MIT.

Este vorba de o celula solara, de dimensiunea unei carti de joc, care reproduce procesul de fotosinteza clorofiliana a plantelor, trasformand lumina soarelui in energie utila, cu o capacitate de zece ori mai mare decat cea rezultata prin fotosinteza frunzelor naturale, spun oamenii de stiinta de la MIT, condusi de profesorul Daniel Nocera, scrie Daily Mail.

Cercetatorii sustin ca o baterie de asemenea frunze ar fi capabila sa asigure iluminatul sau incalzitul unei locuinte, functionand independent de retelele exterioare si putand fi oricand suplimentata cu alte elemente, in cazul cand sursa existenta n-ar mai fi suficienta.

Ideea in sine n-ar fi noua, dar este pentru prima data cand se ofera solutii la preturi acceptabile. In urma cu zece ani, a mai fost creat un asemenea prototip in Laboratorul National de energie regenerabila, din Boulder, Colorado, dar aceasta se obtinea cu costuri ridicate si in conditii limitate.

Noua celula, inventata in cadrul MIT foloseste catalizatori din nichel si cobalt, in cantitati mici, deci ieftini, pe baza carora se obtine accelerarea pronuntata a reactiilor chimice si descompunerea apei in oxigen si hidrogen.

Dupa separare, cele doua elemente sunt introduse intr-o camera de combustie, pentru a ajunge, in final, la producerea curentului electric.

Calculele au aratat ca, pentru a asigura necesarul de energie intr-o locuinta, este suficienta o cantitate de 4 litri apa. „Frunza” artificiala are o fiabilitate prestabilita de 45 zile, deci va trebui si ea inlocuita periodic. Costurile acestei inlocuiri sunt insa bine justificate, daca facem comparatie cu energia ce s-ar obtine prin oricare din procedele existente.

Nu este de neglijat nici aspectul ecologic al problemei, dat fiind ca atat energia soarelui, cat si apa, apoi oxigenul si hidrogenul sunt 100% nepoluante, iar din procesul tehnologic, nu rezulta deseuri poluante, ca in cazul oricareia din sursele conventionale.

In prezent, faza cercetarilor de laborator si a experimentarilor este incheiata. Ca urmare, „frunza” este la dispoziitia oricarui investitor care s-ar incumeta pe acest drum.

S-a si aratat interesat gigatul indian „TATA”, cu care MIT a semnat deja un contract pentru a construi in urmatoarele 18 luni prima centrala electrica individuala bazata pe baza acestui principiu.

Ea urmeaza sa fie folosita si apoi generalizata intr-o serie de tari aflate in curs de dezvoltare (Asia si Africa), unde lipsa de energie este cauzata nu atat de insuficienta surselor, cat de insuficienta retelelor.

Poate ca acesta este aspectul cel mai interesant al problemei, intrucat estimarile optimiste nu prevad o buna generalizare a retelelor de distributie a energiei in acea parte a lumii nici in urmatoarele decenii si, ca urmare, solutia este nu numai binevenita pentru aceste zone, ci si singura viabila.

Licentiatorii sunt convinsi insa ca, in momentul cand si lumea din tarile dezvoltate se va convinge de avantajele sistemului, vor apare persoane interesate chiar in tarile cele mai civilizate, fie pentru alimentare cu energie, fie ca varianta de rezerva, pentru cazurile de avarie in retele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *