Poluarea atmosferica ar ajuta plantele sa combata incalzirea climatica, afirma un studiu

Poluarea atmosferica limiteaza, in mod paradoxal, incalzirea climatica, ajutand plantele sa inmagazineze mai mult gaz cu efect de sera, arata un studiu publicat miercuri, sugerand o dilema in materie de prioritati in protectia mediului, relateaza AFP.
padure
Flora, in special padurile tropicale, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera produs prin arderea combustibililor fosili (petrol, gaz, carbune).

Logica sugereaza ca fotosinteza, prin care plantele transforma energia solara, dioxidul de carbon si apa in nutrienti ar fi afectata in mod negativ de poluarea cu particule provocata de industrie si transporturi, care obstructioneaza razele soarelui. Aceasta poluare („global dimming”, intunecare globala) ar avea insa efectul contrar.

„In mod surprinzator, efectele poluarii atmosferice par sa fi intensificat productivitatea vegetala globala cu aproape un sfert intre 1960 si 1990” antrenand „o crestere cu 10% a cantitatii de dioxid de carbon stocata” pe planeta, afirma Linda Mercado, cercetatoare la Met Office Hadley Centre din Marea Britanie, principalul autor al studiului publicat de revista Nature.

Fenomenul se explica prin modul in care particulele reflecta lumina. Daca cerul este poluat, flora primeste mai putina lumina in mod direct, dar primeste o lumina dispersata de particule ce actioneaza ca niste oglinzi minuscule. Astfel, numarul frunzelor care raman complet in umbra este mai mic, iar fotosinteza se realizeaza la nivelul acestora.

Fenomenul era cunoscut, dar studiul din Nature este primul care foloseste un model global pentru a-i calcula consecintele asupra capacitatii vegetatiei de a absorbi dioxid de carbon.

Fara aceasta poluare, temperatura medie la suprafata planetei ar fi crescut cu 1 sau 1,1 grade de la inceputul industrializarii, si nu cu 0,7 grade, potrivit lui Knut Alfsen, directorul Centrului international de cercetare a mediului de la Oslo.

Aceste concluzii duc la aparitia unei dileme. „Pe masura ce continuam sa purificam aerul, lucru pe care trebuie sa il facem pentru sanatatea umana, va fi mai greu sa evitam o schimbare climatica periculoasa prin reducerea emisiilor de CO2”, avertizeaza Peter
Cox, coautor al studiului si cercetator la Universitatea Exeter.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *