PE a aprobat reguli mai stricte pentru firmele care comercializeaza lemn si produse din lemn

Parlamentul European a votat, miercuri, un raport cu reguli mai stricte si sanctiuni pentru firmele care comercializeaza lemn si produse din lemn, in scopul prevenirii despaduririi, care este responsabila de aproape 20% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui comunicat al institutiei.
cherestea
Raportul a fost adoptat cu 465 de voturi pentru, 22 impotriva si 187 de abtineri.

Potrivit comunicatului PE, intre 20 si 40% din productia globala de lemn pentru industrie provine din surse ilegale.

Tinand cont de necesitatea unei legislatii specifice, mai stricte in acest domeniu, autorii raportului sustin punerea in aplicare a unui sistem clar de monitorizare pe piata lemnului si a produselor din lemn.

In termen de doi ani de la intrarea in vigoarea a regulamentului privind obligatiile operatorilor care vand lemn si produse din lemn, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa garanteze ca acestea provin din surse legale si sunt etichetate conform cerintelor comunitare.

In caz contrar, statele membre pot impune sanctiuni proportionale cu nivelul pagubei economice sau de mediu provocate si pot include chiar sanctiuni penale. Ele pot, de asemenea, sa includa sechestrarea lemnului si a produselor din lemn, precum si o interdictie temporara de comercializare a acestora.

„In ceea ce priveste sanctiunile fiscale, acestea pot depasi de 5 pana la 8 ori valoarea produselor de lemn obtinute prin comiterea unei incalcari grave”, se arata in raportul votat de PE.

In urma aprobarii raportului, toti operatorii din lantul de aprovizionare vor fi obligati sa dea informatii de baza despre denumirea speciei, tara sau tarile de recoltare si, in cazul in care este posibil, padurea de origine. In plus, ei vor fi nevoiti sa identifice operatorul care a furnizat lemnul si produsele din lemn, precum si operatorul caruia i-a fost furnizat lemnul si produsele din lemn.

Conform propunerii, operatorii vor aplica un sistem de „due diligence” (masuri de precautie), ce le va permite sa reduca riscul de a introduce pe piata comunitara lemn si produse din lemn recoltat in mod ilegal.

Lemnul si produsele din lemn care provin, de exemplu, din zone de conflict sau tari ori regiuni ce fac obiectul unei interdictii a Consiliului de Securitate al ONU sau din tari in privinta carora exista informatii coerente si fiabile privind ineficienta considerabila a administrarii padurilor sunt considerate ca prezentand un risc ridicat.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *