Poate dezvoltarea durabila sa invinga puterea consumerismului?

Poate dezvoltarea durabil? sa invinga puterea consumerismului?
Poate dezvoltarea durabila sa invinga puterea consumerismului?
Poate dezvoltarea durabila sa invinga puterea consumerismului?

Tendinta noastra spre o crestere continua niciodata nu poate fi durabila. In schimb, noi trebuie sa reconstruim societatea noastra de consum pentru a consuma mai putin si a pretui mai mult.

In fiecare an omenirea depaseste limitele anuale ecologice ale planetei si incepe sa consume si sa polueze mai mult decat Pamantul poate suporta.

Chiar in 1972 a fost stabilita limita de crestere pentru viitorul apropiat si recunoscut faptul ca noi vom depasi „capacitatea planetei de a asimila”, iar la mijlocul anilor 1980 s-a adeverit ca autorii au avut dreptate. Din acel moment civilizatia industriala aduce generatiile viitoare la starea de faliment, nu numai financiar, dar si pe nedrept fura o parte din resursele lor.

Daca nu vor fi efectuate schimbarile drastice, apoi in termen de 20 de ani aprovizionarea la nivel mondial cu petrol, apa dulce, produse alimentare si multe minerale va inceta sa satisfaca cererea. Dar chiar si in acest context, cred ca ar trebui sa ne oprim in obsesia noastra periculoasa pentru conceptul de „dezvoltare durabila”.

Fizic, viata este un proces de consum ofticos. Prin urmare, este imposibil a creste in mod constant extractia resurselor pentru a trai in mod durabil. Desigur, putem sa trecem afacerile noastre la o utilizare mai durabila a resurselor si acest obiectiv este laudabil. Dar de fiecare data sintagma de temut „dezvoltare durabila”, folosita in politica sau afaceri, ajuta la raspandirea propagandei precum ca exista mijloacele necesare pentru a continua sa traim asa cum facem acum, dar pe o baza durabila.

Reciclare si energie regenerabila: un fals sentiment de realitate?

Sa revizuim doua exemple practice. In primul rand, exista teoria ca putem realiza durabilitatea prin reciclare. Desigur, a trimite lucrurile uzate la prelucrare, si nu la gunoi, este o idee buna . Dar, din pacate, nici o tehnologie nu poate in mod eficient prelucra toate marfurile aruncate.

Toate prelucrarile curente in cel mai bun caz se concentreaza pe metale de inalta calitate si materiale plastice imbunatatite cu o gama limitata de aplicatie. Prin urmare, trebuie sa contribuim serios la solutionarea problemei privind reducerea consumul marfurilor in loc sa raspandim credinta tot mai mare ca consumerisumul de masa nu poate fi slabit cu conditia ca tot ce se arunca va fi reprodus magic.

Precum prelucrarea nu ofera un mijloc sigur pentru consumul resurselor materiale, tot asa nu exista surse regenerabile de energie, la care putem trece.

De fapt, in general, nu exista astfel de notiune, cum ar fi energia regenerabila. Toate mijloacele de productie a energiei electrice consuma resursele de neinlocuit. Turbinele eoliene, de exemplu, au nevoie de turnuri, generatoare si panze care urmeaza sa fie construite, in timp ce celulele solare fotovoltaice nu se materializeaza din aer. Toate formele de energie alternativa au de asemenea un termen de exploatare limitat, precum si randamentul relativ redus de energie pura.

Inca in anii 1930 cele mai dulce forme de petrol care s-a scurs atat de liber din pamant au aratat o rentabilitate a investitiei (EROI) de 100:1. Aceasta inseamna ca 100 de unitati de energie au fost produse pe unitate a sursei de consum. Cu toate acestea, in zilele noastre extragerea petrolului este un proces mult mai intens si, de obicei, duce la EROI de 40:1- 20:1. EROI pentru gaze naturale si petrol neconventional obtinut din sisturi bituminoase sau nisipurile bituminoase este acum considerabil mai mic decat 10:01. Valoarea EROI in industrie eoliana ajunge, de obicei, nivelul maxim de 18:1 si de multe ori mult mai putin, iar celulele solare fotovoltaice au EROI mai mic de 10:01, la fel ca si biocombustibili.

Din cauza reducerii valorii EROI, costurile energiei vor creste, in timp ce alimentarea cu energie va continua sa scada. Noi pur si simplu nu cunoastem sursa de energie care poate produce energie ieftina in abundenta. De asemenea, nu este surprinzator. Astazi ardem anual fotosinteza stocata circa un milion de ani, si inca mai speram la o tranzitie stabila la o alta forma de energie (cum ar fi energia solara sau eoliana), care vor fi livrate in timp real. Exista cu adevarat doar o singura optiune la orizont mediu pentru noi toti – sa utilizam mult mai putina energie.

La moda, dar nu este posibil?

Din pacate acum durabilitatea a devenit o obsesie la moda. Poate ca exista doar singurul lucru pe care majoritatea politicienilor, economistilor si multi lideri de afaceri isi doresc mai mult este cresterea constanta. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca strategii politici si marketologii pietii au fuzionat deja cele doua concepte intr-o sintagma ridicola „cresterea economica durabila”.

Orice sistem natural – de la amoeba la civilizatie – nu a putut lupta cu entropie si se auto-asigura pentru totdeauna, sa nu mai vorbim de dezvoltare pe termen nelimitat, fara a accelera distrugerea inevitabila. Intr-adevar, in lumea biologica, cresterea constanta este de obicei un semn de obezitate si cancer, ci nu o situatie sanatoasa.

In loc de a tinde spre durabilitate, avem nevoie sa ne concentram asupra modului in care putem deconstrui dureros si treptat societatea noastra de consum si trece la lumea in care vom consuma mai putine marfuri si vom aprecia lucrurile mai mult . Pentru a vedea cum acest lucru poate fi realizat, trebuie sa ne uitam inapoi la prima jumatate a secolului trecut.

Lectii de istorie

Doar cu cateva generatii in urma a fost normal ca omul sa cumpere un lucru pentru toata viata si sa-l repara de multe ori. Astazi, nu este neobisnuit cand oamenii platesc pentru ceva de ce nu au nevoie. Obsesia pentru marfuri de unica folosinta ar trebuie sa fie anulata, iar notiuni de tip termenul de valabilitate si capacitatea de a repara orice lucru ar trebui sa fie returnate.

O alta strategie pozitiva si posibila este localizarea. Timp de decenii majoritatea economistilor ne-au predicat avantajele globalizarii, totodata ignorand impactul sau oribil asupra mediului inconjurator si generatiile viitoare. Nu spun ca toate formele de comert international ar trebui sa fie oprite, dar nu putem cheltui a saptea parte a resurselor planetei pentru transportarea marfurilor.

Afaceri locale

Am putea cumpara aceleasi marfuri, consumand mult mai putine resurse pentru producere, inclusiv alimente si imbracaminte fabricate de producatori pe o baza locala. Cei mai multi economisti pot sa va spuna ca este o minciuna. Dar oare ar trebui sa continuam sa credem cei care ne-au predicat beneficiile societatii de consum si necesitatea de crestere economica constanta ?

Traim pe o planeta mica a carei limita resurselor am depasit in mod semnificativ. Orice propunere sa continuam sa traim asa cum o facem in prezent este periculoasa . Chiar daca am putea folosi resursele altor planete, niciodata nu am putea construi o lume durabila. Marcarea eforturile noastre si otravirea mintilor noastre cu concepte stupide de dezvoltare durabila este o abatere de la problema principala, schimbarea principiilor de proiectare ale societatii noastre.

Christopher Barnatt , profesor la University Business School din Nottingham , autorul a noua carti, inclusiv „Sapte moduri de a corecta lumea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *