Renuntarea la siliciu in favoarea mineralului perovskit va revolutiona energia solara

Renuntarea la siliciu in favoarea mineralului perovskit va revolutiona energia solara
Renuntarea la siliciu in favoarea mineralului perovskit va revolutiona energia solara

Renuntarea la siliciu in favoarea mineralului perovskit va reduce costurile productiei de energie electrica generata de panouri solare. Desi noi celule fotovoltaice vor fi mai putin eficiente, aceasta inovatie va face energia solara mai accesibila, – asigura expertii din industrie.

Perovskit sau titanat de calciu a fost gasit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in Muntii Ural si este numit in onoarea lui Conte Lev Alekseevici Perovski, om de stat proeminent, erou de Razboi pentru Apararea Patriei din 1812 si mare amator de minerale. Titanat de calciu a fost utilizat pentru prima data ca o componenta a fotocelulei abia in 2009, atunci oamenii de stiinta au reusit sa obtina o eficienta relativ scazuta de conversie a energiei – doar 3,5 % .

Cu toate acestea, progresele recente, in special inlocuirea electrolitului lichid cu cel tare, care anterior a dizolvat perovskit, facand celula fotovoltaica extrem de fragila si de scurta durata, a permis sa creasca eficienta pana la 15% . Potrivit inginerilor de frunte, proiectarea simpla – cateva substraturi subtiri conductive, dintre care unul este acoperit cu un pigment special, precum si eficienta promisa de 25 % , ar putea revolutiona domeniul energiei regenerabile.

” Principalul avantaj al noilor celule solare nu este atat de mult eficienta, cat faptul ca materialul este al naibii de ieftin, – spune profesorul Michael Gratzel din EPFL
(Ecole Polytechnique Federale de Lausanne). – Baterii pe baza de perovskit, in care nu este siliciu, pot face energia solara cu adevarat de masa”.

Michael Gratzel este inventatorul unei variante de panouri solare – celule fotoelectrochimice (celule Gratzel) . El poate fi considerat un sustinator al producatorilor ai caror dezvoltarile se concentreaza nu atat de mult pe imbunatatirea eficientei, cat pe reducerea costurilor materialelor pentru fabricarea celulelor solare.

Cu toate acestea, astazi Gratzel este sustinut si de reprezentanti ai industriei, care lupta pentru eficienta, indiferent de cost .

„Panouri fara siliciu sunt atat de eficiente si usoare de produs, ca pot spune cu certitudine ca ele sunt viitorul industriei solare”, – spune profesorul Martin Green, de la Universitatea din New South Wales, pionier in domeniul energiei solare.

Potrivit estimarilor preliminare, folosirea panourilor solare pe baza de perovskit va reduce costul unui kilowatt de energie de sapte ori, ce promite mari perspective pentru dezvoltarea energiei regenerabile curate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *